nieuws

Strijen maakt weer bezwaar tegen laagvliegen helikopters

ROTTERDAM - De gemeente Strijen gaat wederom bij het Ministerie van Defensie aandringen op een andere route voor oefeningen met laagvliegende helikopters. Aanleiding is een incident afgelopen vrijdag, waarbij een vrouw gewond raakte toen paarden op hol sloegen nabij een manege. Dit maakte burgemeester Aart-Jan Moerkerke maandag bekend.

Verschillende gemeenten in de Hoeksche Waard
tegen de oefeningen met het laagvliegen, vertelt Moerkerke, "We tekenen ieder jaar bezwaar aan, maar het wordt gewoon genegeerd. Voor ons is dit incident aanleiding om toch maar weer eens in de pen te klimmen richting defensie met de vraag of ze hier iets anders mee om kunnen gaan."
Zo zou de route voor het laagvliegen iets kunnen worden verlegd, of zou er vantevoren een berichtje naar Strijen kunnen worden gestuurd als de helikopters weer in aantocht zijn.
Belangrijk signaal
Hoewel er vrijdag bij stoeterij De Peerdegaerdt niemand zwaargewond is geraakt, is het volgens de Strijense burgervader toch een belangrijk signaal: "Het is geen verschrikkelijk ongeluk wat er gebeurd is, maar een paard dat op hol slaat kan natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Dat signaal moeten we meenemen."
Stiltegebied
Moerkerke denkt ook de provincie Zuid-Holland bij het probleem te betrekken: "Het gebied is aangewezen als stiltegebied en vier helikopters passen wat mij betreft niet bij het beeld dat we bij een stiltegebied hebben."

De Koninklijke Luchtmacht heeft beloofd contact op te nemen met stoeterij De Peerdegaerdt, waar het incident vrijdagochtend gebeurde. Defensie zegt de zaak nog te onderzoeken.