nieuws

Rotterdam doet aangifte over lekken moskee-internaten

Karakus
Karakus © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft bij de politie aangifte gedaan van het lekken van informatie en het heimelijk opnemen van gesprekken tussen ambtenaren tijdens een vergadering. De informatie gaat over mogelijk brandonveilige situaties bij moskee-internaten in Rotterdam.
Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus heeft dat woensdag verklaard. Er zou inmiddels een betrokken ambtenaar thuis zitten nu er ook een integriteitsonderzoek loopt naar wie de informatie over de brandveiligheid bij moskee-internaten heeft gelekt. Op het lekken van informatie staat een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een boete die kan oplopen tot
19.500 euro.
Ongewenste politieke druk
Volgens RTV Rijnmond en NRC Handelsblad zou de gemeente jarenlang hebben toegestaan dat moskeeën laks omgingen met de regels voor brandveiligheid. Er zou zelfs ongewenste politieke druk zijn uitgeoefend om niets aan de situatie te doen. Een ambtenaar zou hier informatie over naar de media hebben gelekt.
Onafhankelijke deskundigen en de Ombudsman in Rotterdam oordelen echter dat er weliswaar zaken verbeterd moeten worden, maar dat er geen sprake is van een onveilige situatie waardoor internaten direct moeten worden gesloten.
Karakus: flink beschadigd
Een raadscommissie steunde vorige week Karakus, die zich door de berichtgeving flink beschadigd zegt te voelen. Hij benadrukt geen ongewenste politieke druk te hebben uitgeoefend: ,,Dat werp ik verre van mij.''
De zaak wordt hoog opgenomen in het stadhuis. Om die reden heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb, op verzoek van de wethouder, aan ambtenaren een oproep gedaan zich te melden als zij in de zaak van de moskee-internaten ongewenste politieke druk hebben ervaren.
De PVV in de Tweede Kamer wil opheldering over de aangifte van Rotterdam tegen de klokkenluider.
Heeft u informatie of tips over de moskee-internaten? Mail naar justus.cooyman@rijnmond.nl