nieuws

Huisartsen Zuid-Holland Zuid beter voorbereid op rampen

Ondertekening_convenant_huisartsen_GHOR
Ondertekening_convenant_huisartsen_GHOR
ROTTERDAM - Huisartsen en huisartsenposten in Zuid-Holland Zuid hebben een plan opgesteld voor de zorg tijdens grote incidenten en rampen. Hierin staat hoe ze samenwerken en opschalen om bij grote incidenten en rampen verantwoorde zorg kunnen blijven leveren.
Het plan is opgesteld met de regionale hulpdiensten, de GGD Zuid-Holland Zuid en het regionaal crisiscentrum Zuid-Holland Zuid. Woensdag zijn de afspraken vastgelegd in een convenant.
Er zijn verschillende incidentscenario’s in ogenschouw genomen, zoals een plotseling incident (flitsramp) of een zich langzaam ontwikkelend probleem als een grieppandemie. Het Huisartsen RampenOpvangPlan ondersteunt de huisartsen en huisartsenposten om daar goed op voorbereid te zijn. Zoals het behandelen van plotselinge toeloop van veel slachtoffers, opvangen van grote zorgvraag bij infectieziektegolf of een gezondheidsonderzoek bij chemische incidenten.
Belangrijk onderdeel van het Huisartsen RampenOpvangPlan is het instellen van een huisartsen-crisisteam. Dat crisisteam verzorgt tijdens grote incidenten en rampen met name de coördinatie op de huisartsenzorg in de regio.