nieuws

Weerzin tegen autoluwe Westhavenplaats in Vlaardingen

ROTTERDAM - Bloemiste Nathalie Slegtenhorst heeft er genoeg van. Haar bloemenzaak in het bekende gebouw de Visbank in Vlaardingen en de lunchroom die ze er bij runt wil ze van de hand doen. Sinds de werkzaamheden zijn begonnen om de Westhavenplaats en een deel van de Westhavenkade autoluw te maken heeft ze veel minder klanten.
'Wat voor mij de deur dichtdeed is dat mijn zaak tijdens de kerstperiode volledig met hekken was omringd. Ik verkoop normaal altijd kerstbomen, maar dat kon nu gewoon niet", zegt Slegtenhorst. Ze is niet de enige die klaagt over minder klandizie. Ook Richard Harteveld van de snackbar even verderop merkt dat er minder mensen binnen komen. 'Er zijn vaste klanten die ervoor omrijden, maar anderen komen niet meer. De klanten die spontaan de auto parkeren om een snack te halen heb je niet meer."
De gemeenteraad van Vlaardingen nam het besluit om de Westhavenplaats autoluw te maken al veel eerder. Van april tot oktober, in het terrassenseizoen, sluiten pollers de weg vanaf 4 uur 's middags af. Het moet een gebied worden om te flaneren en een terrasje te pakken. Maar een aantal winkeliers en horeca-bazen klaagt dat die periode veel te lang is.
PvdA-fractievoorzitter Terpstra blijft achter de plannen staan. "Ze maken onderdeel uit van meerdere maatregelen om het centrum autoluw te maken maar ook compacter. Het is jammer dat er nu een crisis is, waardoor winkeliers en de horeca het zwaar hebben. Maar we moeten ook denken aan de periode na die crisis."
Donderdagavond wordt in de gemeenteraad opnieuw gesproken over het onderwerp. De PvdA zegt dat nog wel te praten valt over de tijden waarop de kade met de beweegbare paaltjes wordt afgesloten. "Maar daarbij is de verkeersveiligheid wel heel belangrijk voor ons. Het moet voor voetgangers wel veilig blijven."