nieuws

LIVEBLOG beëindigd: Tientallen aanrijdingen door ijzel

ROTTERDAM - De neerslag van vandaag heeft ijzel tot gevolg. Daardoor is het op veel wegen in de regio spekglad.
16.35 De avondspits komt vroeg op gang, meldt Rijkswaterstaat.
16.30 De snelheidsbeperkende maatregelen op de A15 en de A20 zijn opgeheven.
16.10 De avondspits lijkt ondanks het winterweer mee te gaan vallen. Volgens de ANWB ziet het ernaar uit dat de overlast op de snelwegen door de gladheid binnen de perken blijft.
16.00 Door de gladheid is het drukker dan normaal op de afdeling spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Er komen slachtoffers binnen met een hersenschudding of breuken aan heup, bovenarm, polsen of enkels.
15.50 De buien die de afgelopen uren voor overlast hebben gezorgd in de regio trekken weg. Dat betekent dat de meeste neerslag inmiddels is gevallen, zegt weerman Ed Aldus. Het KNMI handhaaft nog wel code oranje voor extreem weer in Zuid- en Noord-Holland, Brabant en Zeeland. Dat betekent dat automobilisten rekening moeten houden met gladheid op sommige plekken.
15.45 Het tramverkeer in Rotterdam heeft veel last van aanvriezende motregen. De dienstregeling is erg onregelmatig. Reizigers moeten rekening houden met vertraging.
14.50 Op het spoortraject Gorinchem - Leerdam was er enige tijd vertraging als gevolg van een defecte trein. De problemen op het spoor door het winterse weer vallen volgens de NS in onze regio tot nu toe mee. De treinen rijden uit voorzorg weer volgens een aangepaste
dienstregeling.
14.45 De meeste snelwegen zijn na de tientallen ongevallen van eerder op de dag weer vrijgegeven, al geldt er soms nog wel een snelheidsbeperking. De hulpdiensten zijn nu nog met de afhandeling van ongevallen bezig op de A15 bij IJsselmonde en de A27 bij knooppunt Everdingen.
14.35 Rijkswaterstaat heeft in heel het land ruim 1200 mensen en 850 strooiwagens, waarvan 500 met sneeuwschuif ingezet. Volgens de Verkeersinformatiedienst is het lastig de gladheid te bestrijden omdat het strooizout niet hect op de rijbaan en wordt weggespoeld door de neerslag. Er wordt een avondspits van boven de 300 kilometer verwacht.
13.35 Anders dan op Schiphol waar tientallen vluchten hinder ondervinden van het winterse weer, vallen de problemen op Rotterdam The Hague Airport tot nu toe mee. Er zijn volgens een woordvoerder wel enkele vertragingen, maar die zijn niet het gevolg van de omstandigheden op het vliegeld. Vooral vluchten vanuit Londen ondervinden vertraging door neerslaggebieden in de lucht die het vliegen bemoeilijken.
12.55 In de regio Rijnmond zijn al tientallen auto's betrokken geraakt bij een ongeval door de gladheid. Dat blijkt uit meldingen van de politie en automobilisten op sociale mediakanalen als twitter. Op de snelwegen zijn er momenteel ongevallen op de A15 bij Ridderkerk-Zuid, N3 bij de weg naar Zwijndrecht, A16 bij 's-Gravendeel en de 29 ter hoogte van de Heinenoordtunnel.
12.35 Volgens weerman Ed Aldus blijft de ijzel nog zeker tot het begin van de avond voor overlast zorgen. Er is allerlei neerslag op verschillende plekken in de regio, sneeuw, regen, natte sneeuw en ijsregen.
12.15 Vanaf de Spuiweg in Piershil is een auto het water ingereden. Alle inzittenden zijn op het droge. Niemand is ernstig gewond geraakt.
12.10 Diverse aanrijdingen op de A29 ter hoogte van Klaaswaal. Er is volgens de politie alleen blikschade.
12.00 Rijkswaterstaat heeft snelheidsbeperkingen ingesteld voor de N15, A15, A20 en A29. Vooral op de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen raakten meerdere auto's van de weg. Een automobiliste raakte licht gewond.
11.55 KLM heeft tientallen vluchten geschrapt vanaf Schiphol vanwege het winterse weer. Uit voorzorg gingen 27 vluchten naar Europese bestemmingen niet door. Nu het aan het eind van de ochtend is gaan sneeuwen, kijkt de luchtvaartmaatschappij of meer annuleringen nodig zijn.