nieuws

Scheepssloper wil 5 miljoen euro van H.I. Ambacht

rechtbank
rechtbank
ROTTERDAM - Scheepssloperij Stolk uit Hendrik Ido Ambacht heeft donderdag in een kort geding 5 miljoen euro geëist van de gemeente. Die zou het bedrijf uitkopen, maar zag er vanaf.

Voor de rechtbank in Dordrecht werd duidelijk dat het bedrijf en de gemeente al sinds 2004 onderhandelen over de verkoop van het bedrijf aan de Veersedijk. De gemeente wilde de grond hebben om er woningen te bouwen voor het Project Noordoevers.
In mei 2012 waren beide partijen er bijna uit. Stolk wilde 5,4 miljoen euro, de gemeente bood vijf. Ze spraken af om de prijs uit te onderhandelen. Zou dat niet binnen zes maanden lukken, dan zouden drie onafhankelijke taxateurs de prijs bepalen.

Malaise

Volgens de advocaat van het bedrijf heeft de gemeente zich met die afspraak verplicht tot aankoop. De raadsman van de gemeente bestrijdt dat: "Wij hebben toen slechts gezegd, dat we het bedrijf willen kopen, niet dat we het zullen kopen."
Toen vorig jaar november bekend werd dat het Project Noordoevers werd geschrapt vanwege de aanhoudende malaise op de woningmarkt, liet de gemeente aan het bedrijf weten dat de koop van het bedrijf niet door gaat.

Verhuizing

Eigenaar Willem Stolk zei vandaag voor de rechtbank, dat zijn bedrijf al volop bezig is met de verhuizing: "We hebben orders afgezegd en een kraan besteld, die we op de nieuwe plek gaan gebruiken. Ik ging er vanuit, dat de koop rond was. Hoe langer de koop nu wordt uitgesteld, hoe meer geld ons dit kost".
Om die reden eiste zijn advocaat dat de gemeente het bedrijf nu snel overneemt voor de 5 miljoen euro die al geboden werd. De tegenpartij wil de grond niet meer hebben en begrijpt ook niet waarom er haast is: "Zoek dit rustig uit in een bodemprocedure".

Rookgordijn

Of de rechter wel uitspraak zal doen over het al of niet moeten doorgaan van de betwiste koop, hangt nog af van zijn oordeel over een soort rookgordijn dat de raadsman van de gemeente tot verbijstering van de tegenpartij optrok.
Hij betoogde dat het bedrijf de verkeerde partij voor de rechter gedaagd had: "Hier had niet de gemeente Hendrik Ido Ambacht, maar Dordrecht moeten staan." De jurist baseerde de stelling op het feit dat door financiële problemen 'Ambacht' niet meer de koper kan zijn.

Afspraken

Het Project Noordoevers werd voor Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht te duur en kwam voor rekening van ROMD (Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden) en toen ook die het niet meer trok voor rekening van het samenwerkingsverband Drechtsteden.
"Dordrecht is de trekker binnen de Drechtsteden en dus moet Stolk daar zijn", zei de advocaat van Hendrik Ido Ambacht. Zijn juridische opponent blijft er bij, dat zijn cliënt afspraken maakte met de gemeente H.I.Ambacht en dat andere partijen namens die gemeente aan tafel zaten.
De Dordtse rechtbank doet uitspraak op 28 februari.