nieuws

Moordzaak uit 1992 zonder aanwezigheid verdachte

ROTTERDAM - Justitie gaat een Rotterdamse moordzaak uit 1992 alsnog voor de rechter brengen, ook al zal de verdachte waarschijnlijk niet aanwezig zijn. De man woont in Libanon en dat land wil hem niet uitleveren.

De Libanees zou in mei 1992 de 29-jarige Fanchette van den Tol hebben vermoord, in haar woning aan de Rotterdamse Straatweg. De man kon worden getraceerd dankzij nieuw DNA-onderzoek van het Cold Case team.

DNA-match

Sporen van de man zaten op het vermoedelijke moordwapen: het snoer van de wekkerradio van Fanchette. Het DNA is vergeleken met het erfelijk materiaal van de 49-jarige Libanees en dat leidde tot een match. Het wachten was toen op de medewerking van de Libanese autoriteiten.
Henric Rebel van justitie in Rotterdam: "We wisten al dat Libanon meestal niet haar eigen onderdanen uitlevert en we hebben nu de bevestiging daarvan. Toen was de vraag: wat is de volgende stap? We hebben besloten de zaak toch door te zetten. We sturen de man in ieder geval een dagvaarding van de zitting."

Lege stoel

Die rechtszaak zal pas in de tweede helft van 2013 plaatsvinden. Waarschijnlijk dus met een lege stoel voor de rechter. Heeft het dan eigenlijk wel zin? Rebel: "Zelfs als hij niet komt en hij wordt bij verstek veroordeeld, dan heeft dat al grote waarde. Ten eerste is het een zeer ernstig misdrijf en we willen de waarheid boven tafel. Daarnaast is het ook voor de familie belangrijk om de zaak op die manier af te ronden."
In 1992 was aanvankelijk de echtgenoot van Fanchette van den Tol verdachte. De man is toen vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. De nieuwe verdachte heeft destijds mogelijk in opdracht van de echtgenoot gehandeld.
Foto Fanchette van den Tol: Facebook