nieuws

Omstreden Britse shariageleerde in Rotterdam

ROTTERDAM - De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad was dit weekend naar Rotterdam-Noord voor twee lezingen. In februari 2012 ontstond er veel ophef toen hij zou deelnemen aan een symposium op de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Een meerderheid van de Tweede Kamer riep toen op om de sjeik de toegang tot Nederland te weigeren omdat hij in 2001 controversiële uitspraken zou hebben gedaan over Joden. Na de ophef besloot de VU het debat niet door te laten gaan.
Al-Haddad woont in Engeland. Hij is daar de voorzitter van een groep adviseurs van islamitische organisaties, waaronder de Islamitische Shariaraad. Dat is een soort civiele rechtbank in Londen die juridische uitspraken en advies biedt aan moslims. Zij adviseren onder andere bij huwelijk en echtscheiding.
De moslimgeleerde is door jongerenorganisatie ProMoslim uitgenodigd om een lezing te geven over trouwen en scheiden. In 2012 werd Al-Haddad uitgenodigd door een islamitische studentenvereniging in Amsterdam.
Video: De moslimgeleerde was in februari 2012 uitgenodigd bij het tv-programma De Halve Maan van de NTR. Kort voor het live-programma zou worden uitgezonden, kreeg de redactie de mededeling dat Al-Haddad niet met presentatrice Naeeda Aurangzeb aan dezelfde tafel wilde zitten. Zij besloot toen halverwege het programma in het publiek plaats te nemen.
Video: Toen in 2012 het symposium aan de VU niet doorging, besloot debatcentrum De Balie in Amsterdam hem uit te nodigen voor een gesprek met onder andere politicus Tofik Dibi en journalist Kustaw Bessems.