nieuws

Hoe kunnen vogels in grote groepen vliegen zonder botsingen?

vogeltrek
vogeltrek
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 16 februari 2013 werd de volgende vraag gesteld:Dhr. van Sponzen uit Delft: ‘Hoe kunnen vogels in grote groepen gewoon netjes naast elkaar vliegen zonder dat ze elkaar raken?’Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Een vogel let alleen op de zeven vogels die bij hem in de buurt vliegen en reageert hier razendsnel op. Iedere vogel individueel zorgt er op deze manier voor dat er dus niet gebotst wordt. Een beetje als autorijden dus…
Het is een indrukwekkend gezicht om zo'n grote zwerm vogels te zien. En je ziet ze ook niet botsen!
Verschillende onderzoekers hebben het gedrag van een zwerm vogels bestudeerd. Bij één onderzoek werd een spreeuwenzwerm vanuit verschillende hoeken gefotografeerd. Ze kwamen erachter dat een vogel alleen let op de zeven vogels bij hem in de buurt. Zo kan een grote groep vogels razendsnel van richting veranderen zonder te botsen.
Dat de vogels zo dicht bij elkaar vliegen is niet voor niets. Vogels die net buiten de zwerm vliegen zijn een makkelijke prooi voor roofvogels.
De Amerikaan Craig Reynolds ontwikkelde een computersimulatie van het gedrag van een zwerm vogels. Hij gebruikte drie gedragsregels:
Kom niet te dicht in de buurt van andere vogels
Stem je vliegrichting af op die van de dichtsbijzijnde vogels
Vlieg grofweg naar het midden van de dichtsbijzijnde groep vogels