nieuws

Grondige vernieuwing Waalhaven Oostzijde

waalhaven
waalhaven
ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam is maandag begonnen met een grootschalige herinrichting van de Waalhaven Oostzijde in Charlois. Bijna 200 bomen moeten plaats maken voor een betere doorstroming van het verkeer.
De huidige weg wordt gesplitst in twee afzonderlijke rijbanen met ieder een rijstrook. Aan weerszijden komen groene bermen, die vanaf 2020 eventueel kunnen worden gebruikt voor twee extra rijstroken.
Alternatief plan
De stichting De Bomenridders Rotterdam heeft kritiek op het plan. Volgens de milieuorganisatie is het traject nu een populair wandelgebied voor hondenbezitters.
De imposante populieren langs de weg zouden de wandelaars een bosgevoel geven. Daarom had de stichting liever gezien dat het Havenbedrijf voor een alternatief plan van een buurtbewoner had gekozen waarbij het huidige groen behouden kan blijven.
Broedseizoen
De bomenkap moet voor maart afgerond zijn om het broedseizoen van vogels niet te verstoren. Als compensatie voor de massale kap plant de aannemer 145 nieuwe jonge boompjes terug.
Vanaf juni start de aannemer met de sloop van een aantal bedrijfspanden, waarna de nieuwe weg kan worden aangelegd. De werkzaamheden duren tot eind 2014. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft over de herinrichting een speciale website gemaakt.