nieuws

Japanners nemen Robeco over

robeco
robeco
ROTTERDAM - Vermogensbeheerder Robeco komt in Japanse handen. Financieel concern Orix neemt het bedrijf voor 1,94 miljard euro over.
Orix krijgt 90 procent van de aandelen van Robeco. De Rabobank neemt een belang van 10 procent in Orix.
Bij Robeco werken ruim 1500 mensen. Het hoofdkantoor van de vermogensbeheerder staat in Rotterdam; de beleggingsinstelling is actief in 15 landen. Het wereldwijde belegde vermogen van Robeco bedraagt zo'n 189 miljard euro.
Beide partijen hebben afgesproken dat er voorlopig niet veel verandert bij Robeco: de verschillende beleggingsfondsen veranderen niet van naam en het management blijft zitten, inclusief topman Roderick Munsters.
Robeco heeft een goed jaar achter de rug. Het belegd vermogen steeg in 2012 met ruim een kwart en de winst steeg van 134 miljoen in 2011 tot bijna 200 miljoen vorig jaar.
Robeco (Rotterdams Beleggings Consortium) werd in 1929 opgericht door een groep Rotterdamse ondernemers. In 2001 werd de instelling gekocht door de Rabobank.
Drie jaar geleden kwam Robeco in zwaar weer terecht. Het leed verlies en moest daardoor reorganiseren. Dat kostte 260 mensen hun baan.