nieuws

Fors banenverlies Ruwaard van Putten

ROTTERDAM - Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moet fors bezuinigen vanwege tegenvallende inkomsten. De directie schrapt mogelijk tientallen van de in totaal 650 voltijdsbanen.
Mogelijk verliest een deel van het personeel zijn baan door gedwongen ontslag. Het personeel is dinsdagmiddag geïnformeerd over de plannen, die nog met de ondernemingsraad en de bonden moeten worden uitgewerkt.
De bezuinigingen zijn nodig, omdat minder patiënten naar het ziekenhuis komen. Dat is mede het gevolg van de problemen op de afdeling cardiologie. Door het sluiten van die afdeling komt er minder geld binnen. Bovendien mijden meer patiënten het ziekenhuis, ook voor andere behandelingen.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is al in gesprek met het Maasstad Ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland over een reddingsplan. Eind maart moet duidelijk worden hoe dat eruit ziet. Duidelijk is wel dat het Ruwaard van Putten Ziekenhuis niet zelfstandig kan voortbestaan.

Cardiologen
De afdeling cardiologie van het Spijkenisse ziekenhuis werd begin november gesloten, nadat bleek dat in 2010 veel mensen waren overleden. Het functioneren van de vier cardiologen stond na een extra onderzoek ter discussie.
De artsen staakten hun activiteiten en mochten van het ministerie van Volksgezondheid niet meer werken. De cardiologen zijn een tegenonderzoek begonnen, dat begin maart moet zijn afgerond.
Justitie
Het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar het functioneren van de cardiologen. Justitie ontving 25 aangiften. Ook dienden bijna honderd mensen een schadeclaim via advocaten in. Volgens letselschade-advocaat Rob Vermeeren kunnen de claims oplopen tot meer dan een miljoen euro. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een onderzoek begonnen.