nieuws

Nederland blijft koploper innovatie glastuinbouw

ROTTERDAM - Steeds meer technieken die worden bedacht in de Nederlandse glastuinbouwsector worden succesvol geexporteerd naar het buitenland. Zo staan landen als Saudi-Arabië en Kenia te springen om hun gewassen zonder grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen toch gezond te laten groeien.

Jaarlijks wordt er 12 miljoen euro ingevesteerd in universitair onderzoek in de kassen bij Bleiswijk. Hier test onder meer de universiteit van Wageningen op allerlei manieren om groente, fruit en bloemen beter te laten groeien met minder bestrijdingsmiddelen.
Onlangs werd in Bleiswijk nog ontdekt hoe trips (kleine insectjes die de plant bruin maken) bestreden kunnen worden bij de plant Alstroemeria. In plaats van het gebruik van zware verdelingsmiddelen kan een zeer hoge vochtigheidsgraad bij de grond en het gebruik van een natuurlijke schimmel de aanwas van nieuwe trips tegen worden gegaan.
Verslaggever Maikel Coomans ging met Rob Meijer van de universiteit van Wageningen de kas in bij Bleiswijk om met eigen ogen te zien waarom Nederland koploper is op het gebied van innovatie.