nieuws

Zwijndrechtse perenboom rukt op

ROTTERDAM - De Zoutewelle perenboom lijkt klaar om de wereld te veroveren. Na reportages op radio en TV Rijnmond, op 5 februari, staat de vergeten boom plots in de schijnwerpers.
Zwijndrechtenaar Wim van Pelt strijdt al vele jaren voor het behoud van de naar zijn overgroot- vader genoemde boom. Door de reportages op Rijnmond kreeg hij een tip, om eens in Rhoon te gaan kijken. En dat levert nu nieuwe jonge boompjes op.
In vakjargon heet het, dat de bomen gezorgd hebben voor wortelopslag. Dat betekent, dat naast de boom, vanuit de wortels, kleine takjes boven de grond groeien. Als die worden losgestoken, kunnen ze elders worden geplant en uitgroeien tot nieuwe bomen.

Veertigtal stekkies

De herontdekte Zoutewelles staan in de tuin van de familie De Klerk, in Rhoon. "Het zijn er elf, ze staan er al sinds 1938", zo weet de eigenaar. Hij helpt zelf mee met het uitgraven van de 'stekkies'. In totaal gaan er meer dan veertig mee naar Zwijndrecht.
Het bijzondere is, dat er op deze wijze 100 procent zuivere bomen kunnen worden gekweekt. Tot nu toe, zo was in de radioreportage op 5 februari te horen, moest Van Pelt het vooral hebben van zogeheten geënte boompjes. Die laat hij al jaren kweken in de Alblasserwaard.

Cultuurhistorisch erfgoed

Bij het enten wordt op de wortels en het stammetje van twee andere perenbomenrassen een takje van een Zoutewelle gebonden. De natuur zorgt dat de zaak vergroeit. "Maar de peren er van smaken wel weer als echte Zoutewelles", weet Van Pelt.
Als voorzitter van het Perengenootschap Zwijndrechtse Waard zette hij zich tot nu toe vooral in om de boom als cultuurhistorisch erfgoed te behouden in Zwijndrecht en omstreken. Maar de belangstelling voor de historische fruitsoort neemt nu een grotere vlucht.

Internationale interresse

"Ik heb bestellingen uit Groningen en Limburg. En hij gaat internationaal. Er staat er eentje in België en ik heb nu een verzoek uit Denemarken. Maar waar de Zoutewelles ook terecht komen, het blijven Zwijndrechtse bomen", aldus een blije Wim van Pelt.
Op de foto's: De Zoutewelle perenbomen langs de sloot van de familie De Klerk in Rhoon zorgen voor nieuwe, jonge boompjes. Die worden losgestoken en meegenomen.