Dordrecht legt bewoners bezuinigingsvoorstellen voor

De gemeente Dordrecht gaat opnieuw bezuinigen. Komend jaar voor vier miljoen euro en dat kan tot 2017 oplopen tot negen miljoen per jaar.

Dordrecht wil de bezuinigingen wel op een democratische manier doorvoeren. Daarom maken de burgemeester en wethouders een lijstje met tien bezuinigingsvoorstellen. Ook de gemeenteraad maakt zo'n lijstje.

Alle voorstellen worden door middel van een enquête voorgelegd aan de inwoners. Die vragenlijst verschijnt op 13 maart op internet.

De gemeente laat al weten dat een aantal bezuinigingen onvermijdelijk is. Zo wordt een kwart van het geld weggehaald bij regionale samenwerkingsverbanden. Hierbij valt te denken aan de Drechtsteden en de dienst Jeugd & Gezondheid.

Advies

De politiek in Dordrecht beschouwt de resultaten van de enquête als een advies. De bezuinigingskeuzes die de bevolking aangeeft zijn belangrijk, want bovenop de structurele korting komt er ook nog een incidentele bezuiniging aan van meer dan tien miljoen euro, om de reserves van de stad weer op het gewenste peil te krijgen.

De reserves zijn aangetast door verliezen op het gemeentelijk Grondbedrijf. Dat is een probleem dat veel gemeente hebben als gevolg van de crisis in de bouw.

Deel dit artikel: