nieuws

Ouderenhuisvesting Rotterdam slaat alarm om bezuinigingen

ROTTERDAM - De politiek staat niet voldoende stil bij de gevolgen van de bezuinigingen op de ouderenzorg. Dat zegt Harry Rietveld van Ouderenhuisvesting Rotterdam.
Het kabinet wil het verzorgingshuis over een aantal jaren alleen nog gedeeltelijk betalen voor mensen die relatief veel zorg nodig hebben. Wie er beter aan toe is, moet thuis blijven wonen of zelf de portemonnee trekken.
Verzorgingshuizen moeten als dat gebeurt het merendeel van hun inkomsten uit de huur van de bewoners halen. Rietveld zegt dat dit ervoor zorgt dat veel nieuwe bewoners een fikse huur moeten betalen. Betaalbare ruimte is dan vaak te klein en goede ruimte te duur. De verwachting is dan ook veel verzorgingshuizen in de financiële problemen komen.

Langer zelfstandig

Onderzoekers hebben uitgerekend dat in de komende jaren waarschijnlijk 800 verzorgingstehuizen de deuren moeten sluiten. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, daarbij geholpen door thuizorg, vrijwilligers en woningcorporaties. Vooral op mantelzorgers zal steeds vaker een beroep worden gedaan, doordat ook op de thuiszorg wordt bezuinigd.
"Het worden spannende tijden", beaamt bestuurder Ids Thepass van de Laurens Groep, die 35 zorginstellingen in onze regio runt. Thepass denkt dat ook zijn organisatie op termijn zes tot acht verzorgingshuizen zal sluiten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor ouderen, maar ook voor het personeel.

Medewerkers

"Een hoop medewerkers van verzorgingstehuizen zullen een andere groep moeten gaan helpen, bijvoorbeeld mensen met dementie. Of mensen kunnen niet meer bij ons werken, die zullen we moeten helpen om op een andere plek werk te vinden."
Aan de andere kant is het geen nieuwe ontwikkeling dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen. "De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat naar verzorgingshuizen ging sterk gedaald: van 160.000 naar 80.000", zegt Thepass.