nieuws

Ex-bestuursleden BOOR moeten terugbetalen

ROTTERDAM - Ex-voorzitter Wim Blok en een ander bestuurslid van de Rotterdamse onderwijskoepel BOOR moeten een deel van hun salaris terugstorten. Dat heeft het nieuwe bestuur van de onderwijsorganisatie hen laten weten.
Er werd bij BOOR tussen 2002 en 2007 kwistig met geld omgesprongen. Forse bedragen gingen naar reizen, de horeca en naar sport, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

Terugbetaling bestuursleden

BOOR heeft ex-voorzitter Blok verzocht om in totaal 12.000 euro terug te betalen van een salarisverhoging die hij kreeg vlak voordat de gemeente een toezichthouder aanstelde bij BOOR. Een ander bestuurslid dat nog werkt bij BOOR, Jan Rath, heeft al toegezegd dat hij 7.000 euro terugstort.
Beide salarissen waren boven het plafond dat burgemeester en wethouders van Rotterdam hadden vastgesteld.

5 procent-regeling

Het gemeentelijk onderzoek was verder gericht op de 5 procent-regeling. Bij de toenmalige Dienst Openbaar Onderwijs brachten aannemers 5 procent boven hun werkelijk gemaakte kosten in rekening voor verbouwingen en onderhoud aan scholen.
Dat geld ging naar een andere rekening van dezelfde gemeentelijke dienst. Maar of met de 700.000 euro op die rekening ook echt fraude gepleegd is, kan volgens het onderzoek niet meer worden aangetoond.
Foto: Wethouder Hugo de Jonge (CDA).