nieuws

Asielzoeker Hoogblokland mag wel in België wonen

ROTTERDAM - Mohammed Rafiq Naibzay vertrekt met zijn gezin naar België. De Afghaanse asielzoeker heeft 15 jaar lang geprocedeerd voor een verblijfsvergunning. Hier kreeg hij die niet, maar in België is hij welkom.
Naibzay woont al jaren met zijn familie in het dorpje Hoogblokland, bij Gorinchem. Hij vluchtte nadat hij was ontsnapt uit een gevangenis van de radicaal-islamitische Taliban.

Verdachte

Zijn vrouw en vier kinderen hebben allemaal wel een Nederlands paspoort gekregen. Voor Naibzay zit dat er niet in, omdat hij voor het Afghaanse ministerie van Defensie heeft gewerkt tijdens de Russische overheersing van het land.
Nederland ziet hem vanwege zijn vroegere werk als verdachte van oorlogsmisdaden. Het gaat niet om een concrete verdenking; alle Afghanen die destijds voor het leger hebben gewerkt, zijn verdacht totdat ze het tegendeel hebben bewezen. Naibzay heeft dat op talloze manieren geprobeerd, maar vond geen gehoor bij de toenmalige minister van Asiel Gerd Leers.

Steun

De gemeente Giessenlanden heeft het altijd voor Naibzay opgenomen, daarin gesteund door 40 andere gemeenten. Ook veel dorpsgenoten namen het voor hun goed geïntegreerde dorpsgenoot op.
De gemeente Giessenlanden zegt afscheid te nemen van een burger die actief meedeed in de samenleving en altijd voor iedereen klaarstond. "Het is een gemis voor ons land", vindt burgemeester Els Boot, die zich ook persoonlijk inzette voor Naibzay. Dat was overigens zeer tegen de zin van minister Leers, die haar acties onbegrijpelijk noemde.

Rust

Voorlopig wil de familie Naibzay zelf geen commentaar meer geven op de kwestie. "De reden hiervoor is dat zij in de afgelopen 15 jaar onder grote druk en spanning hebben geleefd die zijn tol heeft geëist. De familie heeft nu behoefte aan rust", meldt de gemeente in een verklaring.