nieuws

Zwijndrechtse peuters zijn 'Early Birds'

ROTTERDAM - Kinderen in Zwijndrecht zijn er wel heel vroeg bij als het gaat om de Engelse taal leren. Bij kinderopvang Bobo krijgen de peuters al elke dag Engelse les.
De opvang doet dit als proef om te kijken of de peuters zo beter doorstromen naar de basisschool, waar de leerlingen in groep 1 ook al Engels krijgen. De proef loopt nu ongeveer een jaar en de eerste geluiden zijn erg positief. “De kinderen zijn net sponzen”, vertelt groepsleidster Wilma de Ridder. “We zien nu al dat als ze buiten de les om met gekleurde blokjes spelen, ze soms spontaan de kleuren in het Engels erbij roepen!”
Early Bird
Bobo maakt bij het geven van de Engelse les gebruik van het programma ‘Early Bird’. Een methode waarbij taal op een speelse manier aangeleerd wordt. Alles draait om de handpop Benny, die met de kinderen allerlei kleuren en voorwerpen bespreekt en er liedjes bij zingt. Tijdens de les wordt er door de leidsters echt alleen nog Engels gesproken. “De kinderen hebben direct door zodra handpop Benny tevoorschijn komt dat we Engels gaan praten. En ze vinden het super leuk door alle dansjes en liedjes die erbij komen kijken.”
‘Te vroeg’
Toch krijgt Bobo ook af en toe kritiek op de Engelse les. “Bij de opvang komen kinderen van 2 tot 4 jaar oud. We horen best wel eens dat ze te jong zijn om met vreemde talen te beginnen. Maar we zien dat het werkt. Het is hartstikke speels en leuk voor de kinderen. En het gaat absoluut niet op een dwingende manier!”
Resultaten
Of de kinderen door deze lessen ook echt beter engels leren spreken, dat moet volgend jaar blijken. Dan gaan de eerste Early Bird-peuters naar de basisschool.