nieuws

"Ik zie hardwerkende tuinders in de bijstand verdwijnen"

ROTTERDAM - De glastuinbouwsector verkeert in grote crisis, voornamelijk tuinders met groenten verkeren in financiële problemen. Dat zegt land en tuinbouworganisatie LTO. De laatste paar weken gaat de ene na de andere tuinder failliet. Ook in onze regio zijn al tientallen tuinders failliet gegaan.

Naast de crisis heeft de sector met nog meer problemen te maken. Zo lopen de energiekosten om de kassen te verwarmen sterk op de laatste tijd en daalt de vraag naar groente ook internationaal.

Complete familiebedrijven in bijstand

Het grootste probleem waar de tuinders mee te maken hebben is dat er sinds enkele jaren nog maar drie grote inkooporganisaties zijn, die samen de prijs voor groente kunnen bepalen. Tuinders moeten nu onder de kostprijs produceren. "Ik zie complete familiebedrijven - die keihard werken voor hun bestaan - alsnog verdwijnen in de bijstand, puur door deze prijsafspraken, aldus tuinder Piet Reedijk uit Strijen.
Rare dingen doen
"Je gaat heel creatief worden, als je maar 18 cent krijgt voor je paprika, terwijl je 25 cent nodig hebt om uit de kosten te komen." zegt Reedijk. Onlangs werd een tuinder in Brabant nog aangehouden nadat zij Poolse werknemers onder embarmelijke omstandigheden liet werken. "Ik zeg niet dat het goed is, maar je gaat hele rare dingen doen om uberhaupt te kunnen overleven als bedrijf", aldus Reedijk.