nieuws

Deelraad Feijenoord stemt in met onderzoek subsidies

ROTTERDAM - De deelgemeente Feijenoord laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke belangenverstrengeling bij het toekennen van subsidies. Daartoe heeft een meerderheid van de deelraad donderdagavond besloten.
Een deel van de oppositie in de deelgemeente stemde tegen het onderzoek. Volgens Leefbaar Rotterdam en de VVD gaat het voorstel niet ver genoeg. De partijen pleiten voor een uitgebreide raadsenquete.

Vriendjespolitiek

Feijenoord kwam de afgelopen weken regelmatig negatief in het nieuws. Politici zouden vriendjespolitiek bedrijven bij het toekennen van subsidies. Daarnaast zou de verwevenheid tussen Turkse politici en maatschappelijke organisaties groot zijn.
Het onderzoek moet duidelijk maken of de subsidieverstekking vanaf 2010 volgens de regels is gegaan. Ook wordt onderzocht of er sprake is geweest van politieke druk of integriteitsschending.
Voor 1 juni moet het rapport verschijnen. Wie het onderzoek gaat uitvoeren is nog niet duidelijk. Eerder werd de Rekenkamer genoemd, maar ook integriteitsbureau Bing kan worden gevraagd. De komende weken zullen vijf deelraadsleden de precieze onderzoeksvraag formuleren.
Spoeddebat
De VVD in de gemeenteraad zegt niet akkoord te gaan met het onderzoek van de deelgemeente. De partij wil na de voorjaarsvakantie een spoeddebat houden over dit onderwerp. Volgens de liberalen moet het onderzoek veel breder worden en moet ook de periode voor 2010 worden onderzocht.