'Maak tuindorp Vreewijk ook rijksmonument'

Tuindorp Vreewijk is een ''uniek en waardevol stukje Nederland'' en moet een rijksmomument worden. Dat wil de gemeente Rotterdam.

Het tuindorp uit het begin van de 20e eeuw is al een beschermd stadsgezicht, maar de gemeente wil nog verder gaan. Het stadsbestuur adviseert het ministerie van Cultuur om Vreewijk aan te wijzen als rijksmonument. Zo krijgt het maximale bescherming.

Tuindorpers blij
In Vreewijk gaat het nieuws als een lopend vuurtje. Bij de kapper aan de Groenezoom is iedereen is blij met de aanvraag voor rijksmomument. Het is een mooie dag voor Vreewijk en Vreewijk is rijp voor een monumentstatus, vindt men.

Intiem karakter
De gemeente roemt het ''intieme karakter'' van het tuindorp. ''De bebouwing is kleinschalig en karakteristiek met veel voortuinen en hagen'', schrijft cultuurwethouder Antoinette Laan. Ook de deelgemeente Feijenoord is enthousiast over het plan, dat Rotterdam-Zuid ''een mooie impuls'' zou geven.

Toenmalig staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra verklaarde vorig jaar al een deel van Vreewijk de monumentenstatus te willen geven. Hij sprak toen over uiterlijk 35 woonblokken met in totaal 250 woningen.

Deel dit artikel: