nieuws

Archeologen vinden 'schat' in schoen bij Coolsingel

ROTTERDAM - Honderden zilveren munten hebben ruim 400 jaar onder grond gelegen in een oude schoen achter het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Het geld is gevonden in de bouwput van het voormalige Timmerhuis aan het Rodezand, onthulde burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag.
De vondst is volgens archeologen van het gemeentelijk Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) extra bijzonder omdat de 477 munten opdoken in een schoen. Dat zou nooit eerder zijn voorgekomen.
De waarde van de vondst is nog onduidelijk: de munten hadden in 1592 een waarde van 50 gulden; voor een Rotterdammer destijds ongeveer twee maandsalarissen. Inmiddels is de 'muntschat' waarschijnlijk vele duizenden euro's waard.

Tachtigjarige Oorlog

De schoen verdween vermoedelijk in of rond het jaar 1592 onder de grond. Waarschijnlijk werd het verstopt onder de vloer van een huis. ''Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. De eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustigere tijden'', zei een gemeentewoordvoerder.
Sommige munten waren al oud toen de 'schat' werd verborgen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl