nieuws

Aboutaleb vertrekt naar Panama

Burgemeester_Aboutaleb Fotografie Roald Sekeris
Burgemeester_Aboutaleb Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertrekt zondag naar Panama om leiding te geven aan een Nederlandse handelsdelegatie. In het land zouden veel mogelijkheden liggen voor Nederlandse bedrijven. ''Met onder meer de innovaties die wij bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte gebruikten, hopen wij opdrachten binnen te halen.''
Aboutaleb lijkt de logische persoon om de delegatie te leiden. Panama staat bekend als een doorvoerhaven voor landen in de regio. De Nederlandse delegatie bezoekt dan ook veel plekken die een Rotterdamse burgemeester bekend moeten voorkomen. Zo staat onder meer een bezoek aan de containerhaven van Panama-stad op het programma.
Sommige Rotterdamse bedrijven zijn al actief in het land, dat bekend staat om het Panamakanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Zo heeft baggerbedrijf Van Oord al twee jaar een kantoor in Panama. Volgens een woordvoerder ziet het bedrijf grote mogelijkheden in de regio.

Tweede Maasvlakte

Zo woont het overgrote deel van de bevolking van Latijns-Amerika over ruim tien jaar in de grote steden. ''Aangezien die in deltagebieden liggen, betekent dat veel infrastructurele werken; onderhoud van havens en rivieren'', vertelt de woordvoerder van de baggeraar. ''Met onder meer de innovaties die wij bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte gebruikten, hopen wij opdrachten binnen te halen.''
De uitbreiding van havens aan beide kanten van het 81 kilometer lange Panamakanaal, biedt ook kansen voor andere Rotterdamse bedrijven. ''Daar kunnen wij de Panamezen goed bij helpen. Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, staat immers bekend om de havens in een deltagebied'', vertelt de regiomanager Latijns-Amerika bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering.