nieuws

Rotterdamse gesloopte kerken genomineerd

ROTTERDAM - Maar liefst negen voormalige kerken in Rotterdam en omgeving zijn genomineerd voor de titel 'mooiste gesloopte kerk van Nederland'. De verkiezing is uitgeschreven door het Nederlands Dagblad.
Er kan tot 10 maart op Mooistegeslooptekerk.nl gekozen worden uit in totaal zestig kerken die na de Tweede Wereldoorlog zijn verdwenen.
Tweet over Koninginnekerk
Een foto van de Koninginnekerk in Rotterdam die de Rotterdamse oud-deelraadbestuurder Bram van Hemmen via Twitter rondstuurde bracht ND-journalist Daniël Gillissen op het idee. Als zo'n opvallend gebouw is gesloopt, welke kerken zijn er dan nog meer verdwenen?
Vooral in de jaren zeventig en tachtig zijn in rap tempo prachtige kerken gesloopt. Soms om reden van bouwvalligheid, maar vaak ook waren de kerkbanken zo schamel gevuld dat open houden simpelweg te duur was. Bovendien stonden de kerken veelal op aantrekkelijke plekken voor projectontwikkelaars.
'Barbaarse wijze'
Volgens architectuurhistoricus Herman Wesselink is vooral de sloop van de Koninginnekerk in Rotterdam erg jammer. "De betreurenswaardige sloop van deze kerk symboliseert de uitermate meedogenloze en barbaarse wijze waarop het Rotterdamse stadsbestuur en projectontwikkelaars decennialang met het kerkelijke erfgoed zijn omgegaan".
Er komt volgens Gillessen ook een nieuwe sloopgolf aan. Honderden kerkgebouwen raken de komende jaren buitengebruik. Het Rijk is van plan om hooguit zestien daarvan te behoude door deze als Rijksmonument voor te dragen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl