nieuws

Erasmus Universiteit onderzoekt rol 'icoonfoto's'

ROTTERDAM - Een foto van jonge vrouwen met op hun buik de tekst 'baas in eigen buik', Russen op het Rijksdaggebouw in 1945 en een man die voor een rij tanks staat in Peking. Martijn Kleppe van de Erasmus Universiteit in Rotterdam deed onderzoek naar dit soort icoonfoto's.
Kleppe promoveert donderdag op zijn proefschrift Canonieke Icoonfoto’s, waarin hij stelt dat het persoonlijk geheugen leidend is bij de keuze voor beeldmateriaal.

Archiefnieuwsfoto's

Kleppe gaat bijvoorbeeld in op de rol van nieuwsmedia bij het publiceren van nieuwsfoto's. Zo maakte een ANP-fotograaf een foto in kamp Westerbork van enkele jongeren die luisterden naar een herdenkingstoespraak.
De foto kwam in het ANP-archief terecht, en werd in de maanden daarna veelvuldig bij allerlei andere berichten gebruikt. Zo stond de foto van de jongens bij berichten over jeugdcriminaliteit en Marokkaanse probleemgezinnen.
Game
Hij heeft ook een game gemaakt, die de komende tijd gespeeld kan worden via Mijnicoonfotos.nl en op een moderne schoolbank die de komende zes weken staat op de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Daarna gaat de schoolbank op reis door Nederland, om te beginnen naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.