nieuws

Gezondheidskolonies: buitenlucht en melk met vellen

ROTTERDAM - Voor de één roept het herinneringen op aan de tijd met veel andere kinderen, spelen, buitenlucht, zon en zee. De ander denkt aan rust, regelmaat en melk met vellen. Gezondheidskolonies voor kinderen.
Een plek in de bossen of aan zee waar stadskinderen - veelal uit arme milieus - aan kunnen sterken. In Oostvoorne zijn er vier koloniehuizen geweest.
De eerste is de Rotterdamsche Gezondheidskolonie, geopend in 1885. De gewichtstoename van de kinderen werd vermeld in de Rotterdamse Courant. Daardoor kwamen ook de rijkere families naar het gezonde Oostvoorne. Oostvoorne werd als badplaats en recreatieoord steeds belangrijker.
De Rotterdamsche Gezondheidskolonie had twee huizen in Oostvoorne (aan de Zwartelaan en aan de Noordweg), daarnaast waren er nog twee: Ons Genoegen aan de Noordweg en het Agathahuis aan de Duinoordseweg.
Halverwege de jaren ’70 sloten de laatste gezondheidskolonies hun deuren. Het ‘aansterken in een gezonde omgeving’ was door groeiende welvaart en verbeterde gezondheidszorg overbodig geworden. Ook de pedagogische opvattingen en inzichten waren veranderd. Rust, reinheid en regelmaat, de slogan van de gezondheidskolonies, ging steeds meer klinken als de lijfspreuk uit vervlogen tijden.
In het Streekarchief Voorne-Putten Rozenburg zijn herinneringen aan het kolonieshuizen in Oostvoorne terug te vinden.