nieuws

Onderwijsmuseum onthult plannen De Holland

ROTTERDAM - In Dordrecht worden donderdagavond de plannen voor het nieuwe onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum in het gebouw van De Holland onthuld. De ontwerpen van architect Bierman Henket zijn goedgekeurd en het wachten is nu op het startsein voor de renovatie.
Door lelijke aanbouwen en langdurige leegstand is De Holland, een gebouw van Sybold van Ravensteyn, bekend van diergaarde Blijdorp in Rotterdam, ernstig verpauperd. Met de komst van het onderwijsmuseum zal het pand weer helemaal teruggebracht worden in de oude staat.
Directeur Thijs van Ruiten kan niet wachten tot het zover is. “Ik vind dit een prachtig gebouw en iedere keer als ik er ben dan zie ik al voor me hoe het is om onze prachtige collectie hier te zien! Die lelijke aanbouw gaat verdwijnen en dan gaat er veel meer licht naar binnen vallen. Ook komt er een mooie tuin om het gebouw en een museumcafé, waar de bezoekers een lekker kopje koffie kan door voor of na het museumbezoek.”
Een onzeker onderdeel in de plannen is het terugbrengen van de originele schoorsteen met bekroning op het dak van De Holland. Het museum zou het graag willen, maar het is nog onduidelijk of het te betalen is. “Het zou een geweldig visitekaartje zijn voor het museum en voor Dordrecht, maar wij hebben het geld er niet voor. We hopen dat we hiervoor wat steun krijg vanuit de Dordtenaren, want wij zien graag De Holland straks met schoorsteen.
De verbouwing gaat komende zomer van start. Het Onderwijsmuseum hoopt dan in september 2014 de deuren te kunnen openen.