nieuws

20 Emotionele Rotterdamse momenten

ROTTERDAM - De lief-en-leed-keet van het Stadsarchief Rotterdam bevat 20 momenten uit de Rotterdamse geschiedenis waarbij zelfs de meest nuchtere Rotterdammer een traantje zal wegpinken. Van verdriet of van vreugde.
Emotioneel kun je bijvoorbeeld worden van het ontstaan van Rotterdam. Die dappere strijd tegen het water in 1270 als een dam wordt aangelegd in de Rotte, op de plek waar nu de Hoogstraat loopt.
Gruwelijk en tranentrekkend zijn executies van mensen op in het jaar 1730. In Rotterdam worden drie plegers van 'Sodomietsche zonden' ter dood gebracht. Homosexualiteit is strafbaar en de mannen worden gewurgd en met gewicht aan hun benen in zee gesmeten.
Momenten van vreugde kunnen ook tranen opleveren. Menig Feyenoordsupporters krijgt nog steeds tranen in de ogen bij de gedachte aan 1970: Feyenoord wint de Europacup.
Het Stadsarchief heeft dus 20 van dit soort momenten gekozen. Ze zijn terug te vinden op de Museumnacht (zaterdag 9 maart vanaf 20.00 uur) in de lief-en-leedkeet. De Museumnacht in Rotterdam heeft als thema Waterlanders en de lief-en-leed-keet staat die nacht op de hoek Witte de Withstraat/Schiedamse Vest.
Bezoekers kunnen stemmen op het moment dat bij hen de meeste waterlanders veroorzaakt. Iedereen is welkom in de lied-en-leed-keet tijdens de Museumnacht.