nieuws

Sparta steviger aan kop na zege op De Graafschap

ROTTERDAM - Sparta heeft op het Kasteel een belangrijke overwinning geboekt op De Graafschap. De ploeg van trainer Michel Vonk zegevierde met 2-1 en zag concurrent MVV Maastricht verrassend met 1-2 verliezen van FC Emmen. Daardoor is de voorsprong van Sparta op de naaste belager weer vier punten.
In de eerste helft had Sparta lang weinig te duchten van de Doetinchemmers. Het eerste wapenfeit kwam van Iliass Bel Hassani, maar zijn afstandsschot ging net naast. De thuisploeg werd daarna sterker en Donovan Deekman miste een grote kans. Hij profiteerde van gepruts in de defensie van de gasten, maar schoot vervolgens naast.
Twee minuten later was hij alsnog trefzeker. Een inworp werd door Gijs Luirink doorgekopt naar Deekman, die keeper Joost Terol kansloos liet: 1-0. Na een klein half uur spelen kreeg Mario Bilate een mogelijkheid, maar hij botste op de sluitpost. Pas vlak voor rust werden de gasten gevaarlijk. Keeper Nico Pellatz had een antwoord op een vrije trap van oud-Feyenoorder Adil Auassar en ook Ted van de Pavert kon de doelman niet verrassen.
Vlak na rust was Deekman dichtbij zijn tweede doelpunt, maar Terol lag in de weg. Na een uur spelen was diezelfde Deekman opnieuw betrokken bij een grote Rotterdamse mogelijkheid. De behendige aanvaller vond na een actie spits Calabro, maar hij raakte de bal vlak voor het doel niet vol, waardoor De Graafschap kon wegwerken. Het eerste gevaar van de bezoekers kwam twintig minuten na rust. Jerry van Ewijk schoot over het vijandelijke doel.
Een klein kwartier voor tijd verdubbelde Calabro de score vanaf elf meter, nadat de ijverige Deekman tegen de vlakte was gewerkt: 2-0. De Graafschap kreeg kort na dat doelpunt wel weer een goede kans, maar Auassar raakte de lat. Een paar minuten voor tijd werd het alsnog 2-1 door Anco Jansen. Sparta wankelde in de slotminuten, maar bleef overeind.
Sparta loopt niet alleen weg van MVV, ook heeft de ploeg van Vonk definitief afstand genomen van De Graafschap.
Sparta - De Graafschap: 22. Donovan Deekman 1-0, 77. Sandro Calabro 2-0 (pen), 87. Anco Jansen 2-1.