nieuws

Hoe kan ik zien of een papegaai een mannetje of een vrouwtje is?

papegaai
papegaai
ROTTERDAM - Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 2 maart 2013 werd de volgende vraag gesteld:Marina van Katwijk uit Rozenburg: Ik heb een dwerg papegaai in huis maar hoe kan ik het zien of het een mannetje of een vrouwtje is?Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag Het De Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden
Antwoord: Bij enkele soorten kan het geslacht vastgesteld worden a/d hand van het verenkleed.
De meest gebruikte en meest betrouwbare methode is om met de wijsvinger het bekken af te tasten dat bij vrouwtjes ( in de literatuur worden vrouwtjes “poppen”genoemd) veel wijder is dan bij de mannetjes. Voorwaarde is wel dat de vogels al broedrijp zijn.
En als een groep bij elkaar geplaatst wordt, zullen zich vanzelf paartjes vormen.
Om 100% zekerheid te verkrijgen kan de dierenarts met endoscopie het geslacht vast stellen.
Met een kleine insnede in de buikwand kan een rigide endoscoop worden ingebracht en kan de dierenarts de geslachtsorganen in beeld krijgen
De vrouwtjes zijn vaak iets voller van bouw en hebben vaak een iets grotere snavel. Maar het uiterlijk geeft in ieder geval nooit echt 100% zekerheid.
Kenners nemen de vogel in hun handen en voelen met hun vinger aan de onderzijde van de vogel. Bij vrouwtjes zit er vlak bij de staart een grotere opening dan bij mannetjes. Er moet immers een ei uit kunnen komen.
Overigens is dit verschil pas echt goed te voelen indien het vrouwtje in broedstemming is.
Voor echte zekerheid kun je de vogels laten sexen, via een dierenarts. Er zijn ook instanties waar je een veer van de vogel naar toe kunt sturen en waarmee ze dan aan de hand van DNA het geslacht van de vogel kunnen bepalen.