nieuws

Megaboete voor Rotterdamse taxibedrijven

ROTTERDAM - Drie taxibedrijven in de regio Rotterdam moeten boetes betalen van in totaal bijna 9 miljoen euro. De bedrijven maakten jarenlang verboden afspraken over de aanbesteding van groepsvervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken.
De Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC) kreeg van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes van 4.564.000 euro en 3.741.000 euro. Voor de BIOS-groep viel de boete lager uit. De betrokken onderdelen van het bedrijf moeten samen 643.000 euro betalen.
IJsselsteden Taxi Combinatie was volgens de kartelwaakhond ook betrokken bij de afspraken, maar hoeft slechts 1000 euro te betalen. De boete valt laag uit omdat het bedrijf in 2010 failliet is gegaan.

Afbakening

Volgens de kartelwaakhond verdeelden de bedrijven de markt onderling. ''RMC en IJsselsteden kwamen tot een afbakening van “thuismarkten” die zij over en weer zouden eerbiedigen. Voor verschillende situaties werkten zij uit wie welke klant mocht benaderen en wanneer zij zouden overleggen over al dan niet inschrijven'', meldde de NMa.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft niet alleen de bedrijven forse boetes. Ook zes leidinggevenden moeten betalen. Zij krijgen van de kartelwaakhond een boete van 120.000 euro per persoon.
De RMC en de BIOS-groep tekenen bezwaar aan tegen de boetes. Volgens de taxibedrijven schetst de NMa een ''zeer eenzijdig en onjuist beeld van de werkelijkheid''. Ze noemen de miljoenenboetes ''buiten alle proporties''.