Bekentenis van Duitse Wim en Zeeuwse Jaap

Het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam heeft een ontdekking gedaan over de overval door het verzet in Rotterdam waarbij Marinus van der Stoep om het leven kwam.

In het depot van het museum is een mapje gevonden van de 'Politieke opsporingsdienst Rotterdam'. In dat mapje is een briefje aangetroffen (foto) waarin de heren Van Lunzen (bijnaam: Duitse Wim) en Simpelaar (Zeeuwse Jaap) bekennen dat ze betrokken zijn geweest bij een overval op 5 april 1945 om 23.00 uur. Niet eerder was bekend dat deze twee verzetsmannen aanwezig waren bij de overval.

De overval is bekend. Het is de overval waarbij de bekende verzetsman Marinus van der Stoep is omgekomen. De overval is verraden en Duitse soldaten hebben de mannen van de Rotterdamse Knokploeg opgewacht.

Het gaat om een overval op het kantoor van de Abwehr (Duitse inlichtingendienst) aan de Ouddorpweg in Rotterdam-Kralingen. Na verraad wachten Duitse soldaten de overvallers op en openen meteen het vuur. Eén van de mannen is getroffen, de anderen vluchten weg en moeten de gewonde man achterlaten.

Pas later komen ze erachter dat de door kogels getroffen man Marinus van der Stoep is. Hij is in zijn achterhoofd geraakt en door de Duitsers naar het ziekenhuis gebracht. Zonder nog bij kennis te zijn gekomen, overlijdt Van der Stoep een paar dagen later. Hij is 27 jaar geworden.

In het mapje van de 'Politieke opsporingsdienst Rotterdam' zitten ook stukken over Cees van Roon. Ook hij was bij de overval op het kantoor van de Abwehr betrokken. Zo is er onder meer een briefje waarop staat dat Van Roon zich tijdens de overval dapper heeft gedragen.

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: