nieuws

Koffer roof Kunsthal opgegraven in Roemenië

kunstroof kunsthal
kunstroof kunsthal © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - De Roemeense politie heeft de koffer gevonden waarin de schilderijen zijn vervoerd die vorig jaar uit de Rotterdamse Kunsthal zijn gestolen. Dat meldden de Roemeense televisiezenders Antena 3 en PRO TV en het Roemeense persbureau Mediafax dinsdag.
De koffer is opgegraven in een tuin in het dorpje Carcaliu, de woonplaats van de hoofdverdachte in deze zaak, de Roemeen Radu Dogaru. In de tuin werd ook een laptop opgegraven die inmiddels voor onderzoek is overgebracht naar het politiebureau in Boekarest.
De koffer is eigendom van Dogaru, zegt de Roemeense politie. De vindplaats is een leegstaande woning met tuin tegenover de woning van de Roemeense vriendin van de hoofdverdachte, die maandag in Rotterdam is aangehouden. Die 19-jarige vrouw wordt verdacht van medeplichtigheid bij het onderbrengen van zeven gestolen schilderijen.
De schilderijen zouden na de roof, zo is het vermoeden, direct naar een woning in Rotterdam zijn gebracht. Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en op een later moment naar Roemenië overgebracht.
Dinsdag zijn er in Carcaliu opnieuw huiszoekingen gedaan in woningen van familie van de hoofdverdachte. Ook is er huiszoeking verricht in het dorp Macin, in de ouderlijke woning van de vriendin van Dogaru. Die zou de kunstwerken hebben helpen verbergen, direct na de roof door Dogaru en nog twee Roemeense verdachten (van 23 en 25 jaar).
De politie hoopt met de aanhouding van de vriendin van Dogaru en het vinden van de laptop nu snel aanwijzingen te krijgen over de verblijfplaats van de gestolen meesterwerken.