nieuws

Rechtzaak om 'ambtenaartje pesten' in Dordt

ROTTERDAM - Donderdag om 9 uur dient voor de Dordtse rechtbank het proefproces, dat de gemeente Dordrecht heeft aangespannen tegen huisjesmelker Mustafa Karasahin.
De gemeente wordt knettergek van zijn niet aflatende stroom beroepen en bezwaren. Er zijn nu jaarlijks vier ambtenaren full-time bezig met het afhandelen van die zaken. De gemeente noemt het misbruik van gemeenschapsgeld.
"Als meneer Karasahin een direct belang heeft, dan heeft hij alle recht om brieven te schrijven en procedures aan te spannen. Maar als dat belang er niet is en wij in allerlei media lezen, dat hij het alleen doet om de gemeente te zieken, dan zien wij dat graag gebonden aan een maximum van tien per maand", zegt wethouder Piet Sleeking.

Pestcampagne

Karasahin zelf spreekt nu niet meer van een pestcampagne: "Bij alle zaken, waarin ik de gemeente aanschreef, heb ik een belang. De gemeente heeft mij al tonnen gekost. Daar heb ik nooit over gepiept, dus moeten zij nu ook niet zeuren."
Aanvankelijk lag de huisjesmelker alleen met de gemeente en de controleurs van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in de clinch. Het ging dan steevast om geconstateerde gebreken in panden en kamers, die hij in Dordt verhuurt. Die moest hij dan op straffe van dwangsommen voor eigen rekening herstellen.

Dwangsommen

Sleeking zegt dat de controlerende ambtenaren hem niet onheus behandeld hebben: "Wij zijn in alle rechtzaken, die hij tegen de gemeente heeft aangespannen, in het gelijk gesteld. We hebben zelfs al twee van zijn panden laten verkopen om dwangsommen te innen". Daardoor lijkt het conflict alleen maar verergerd.
PvdA-raadslid Cor van Verk opperde al om met Karasahin een deal te sluiten. "Dat hebben we ook geprobeerd", zegt Sleeking, "maar meneer wil ons dicteren wat de afspraken zijn en wij mogen dan bij het kruisje tekenen. Zo werkt dat natuurlijk niet".

Niks opgelost

Karasahin vindt dat de gemeente met twee maten meet: "Ze moeten gewoon mij hebben. En ik kom op voor mijn recht. Het is zelfs een grondrecht om beroep of bezwaar te mogen maken tegen besluiten van de gemeente. Dat laat ik me niet afpakken".
Hij denkt, dat hij sterk staat bij de komende rechtzaak: "En als de rechter onverhoopt de gemeente gelijk heeft en ik nog maar tien brieven per maand mag sturen, dan is er nog niks opgelost. Ik ken tal van mensen, die dan wel brieven voor mij willen schrijven".

400 duizend euro

Karasahin deed volgens de gemeente in één jaar tijd 467 keer een WOB-verzoek. "Alle andere burgers, bedrijven en media samen deden dat in diezelfde periode 284 keer. Op elk verzoek moeten wij reageren, zo is de wet nu eenmaal. Maar dit gedoe heeft ons al meer dan 400 duizend euro gekost en de teller loopt elke dag op", zei een ambtenaar onlangs.