nieuws

Accountant Vestia verschijnt voor rechtbank

Vestia
Vestia © Sylvio Pinas
ROTTERDAM - Bij de rechtbank in Zwolle begint donderdag de zaak tegen de KPMG-accountant die de boeken van woningcorporatie Vestia heeft goedgekeurd.
Als de klachten tegen hem terecht blijken, kan accountantskantoor KPMG waarschijnlijk grote schadeclaims tegemoet zien, voorspelt Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), die één van de klachten heeft ingediend.

Risicovolle derivaten

Lakeman verwijt de boekhouder dat die in de jaarrekening over 2010 risicovolle derivaten tegen kostprijs heeft gewaardeerd, terwijl dat tegen marktwaarde had gemoeten. Hierdoor leken de boeken van Vestia veel positiever, dan zij daadwerkelijk waren. ,,Het speculeren met derivaten is natuurlijk het beleid van Vestia zelf, maar als accountant is hij er wel voor verantwoordelijk dat de gevolgen daarvan goed in het jaarverslag worden opgenomen.''
Vestia kwam in grote financiële problemen door de aanschaf van de risicovolle beleggingsproducten. De woningcorporatie werd met een schuldenpost van meer dan 2 miljard euro opgescheept en die is voor een deel bij andere corporaties beland, legt Lakeman uit.

Meer aanklachten

Ook Vestia en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben klachten ingediend tegen de KPMG-boekhouder. ,,De rechter kan besluiten de accountant voor een bepaalde periode te schorsen. Eerder heeft KPMG zelf deze man ook al op een zijspoor gezet en het bedrijf heeft de betreffende accountantsverklaring ingetrokken'', aldus Lakeman.
De uitspraak van de rechter volgt naar verwachting pas over circa 15 weken. Binnenkort dient nog een vergelijkbare tuchtzaak tegen een accountant van Deloitte, die andere jaarverslagen van Vestia heeft gecontroleerd. Daarnaast lopen er op dit moment juridische procedures tegen Vestia-topmannen Marcel de V. en Erik Staal. Zij worden onder meer verdacht van fraude.