nieuws

Tien jaar cel geëist voor hennep-moord Barendrecht

ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft tien jaar cel geëist tegen twee mannen, die worden verdacht van het doodschieten van een man aan de Brugge in Barendrecht.

Het slachtoffer was een hennepdief. De verdachten zijn de vermeende eigenaar en de bewaker van de kwekerij in Barendrecht. Volgens justitie heeft de 49-jarige bewaker Marthin L. geschoten. De man heeft dat ook bekend.


'Inbrekersrisico'

Hij verklaart een vuurwapen te hebben gebruikt uit zelfverdediging, nadat hij met een knuppel op zijn hoofd zou zijn geslagen. Zijn advocaat, Greg Stolk, verwijst in dat verband naar de term "inbrekersrisico" die staatssecretaris Teeven van justitie heeft gebruikt.
Volgens justitie is er geen bewijs dat de man met een knuppel is geraakt. De andere verdachte, Marcus M., zegt niets te maken te hebben met de kwekerij en de schietpartij. Hij zou zelden in het pand zijn geweest.
Verwarring
In de loods aan de Brugge in Barendrecht waren twee hennepdieven actief. De tweede inbreker vluchtte en besloot de politie in te schakelen. Hij wees niet de bewaker, maar de eigenaar van de kwekerij aan als de schutter. Volgens justitie kan de verwarring zijn ontstaan, omdat beide mannen naast elkaar stonden in het donker toen er werd geschoten.

Beide verdachten hadden schietsporen op hun handen. Advocaat van den Elzen wijst erop dat zijn cliënt maar heel weinig kruitdeeltjes op zijn manchet had. "Die kunnen erop zijn gekomen door aanraking van de medeverdachte, die hij na de schietpartij heeft gezien."

Verdachte opgeofferd

Justitie denkt dat Marcus M. bewust alle schuld wil afschuiven op de bewaker. Marthin L. zou zijn "opgeofferd". Volgens justitie is het ongeloofwaardig dat Marcus M. niets afwist van de kwekerij en dat deze door de bewaker in zijn eentje zou zijn opgebouwd. Marthin L. had onder meer geen sleutels van het pand.

In deze zaak is meerdere malen de motorclub Satudarah ter sprake gekomen. Zowel de bewaker van de kwekerij als het slachtoffer zouden banden hebben met de motorclub. Justitie is donderdag niet op dat aspect ingegaan. De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.