Dordtse bezwaarmaker positief over uitkomst kort geding

De rechter doet over twee weken uitspraak in het kort geding dat de gemeente Dordrecht heeft aangespannen tegen huisjesmelker Mustafa Karasahin. De gemeente wordt knettergek van de stroom beroepen en bezwaren van Karasahin en hoopt dat de rechter hier een limiet aan kan stellen.

De huisjesmelker schrijft nu vele honderden brieven per jaar, in de afgelopen maanden al 523. Het totale aantal komt daarmee op ruim 2200. Vier ambtenaren zijn full-time bezig met het verwerken van alle bezwaarschriften, brieven en WOB-verzoeken. De gemeente is verplicht deze brieven te behandelen. Als de gemeente dit niet op tijd doet, riskeert ze zelfs een dwangsom van €1260 per te late beantwoording.

Max. 10 brieven

Volgens de gemeente is er sprake van misbruik van recht. Daarom heeft Dordrecht de rechter gevraagd Karasahin op te leggen dat hij niet meer dan 10 brieven per maand aan de gemeente schrijft. “Ik lach hierom”, reageert Karasahin. “Mocht de rechter hierin mee gaan, dan vraag ik toch mijn broer, mijn zwager en mijn buurman om brieven te sturen.”

Karasahin verscheen donderdagochtend in de rechtbank met een opvallend T-shirt met daarop de tekst ‘Artikel 1 – Eenieder is gelijk voor de wet!’. Zelf ziet hij dat niet als provoceren. “Het is zelfs een grondrecht om beroep of bezwaar te mogen maken tegen besluiten van de gemeente. Dat laat ik me niet afpakken! En ik verwacht ook niet dat de rechter dat zal aandurven.”

'Ambtenaartje pesten'

De rechter wilde vooral van de huisjesmelker weten of hij al die brieven puur verstuurd om te gemeente te zieken of dat hij ook echt belang heeft bij al die bezwaren. Karasahin gaf toe eerder in de media uitlatingen te hebben gedaan die wijzen op een pestcampagne, maar ontkent dat hij bezig is met ‘ambtenaartje pesten’.

“Dat waren emotionele uitlatingen. Bij alle zaken, waarin ik de gemeente aanschreef, heb ik een belang. De gemeente heeft mij al tonnen gekost. Daar heb ik nooit over gepiept, dus moeten zij nu ook niet zeuren.”

Conflict

Mustafa Karasahin is eigenaar van een groot aantal panden in Dordrecht. De afgelopen jaren had hij een conflict met de gemeente over het aangescherpte beleid voor kamerverhuur. Omdat hij zich niet aan de regels hield, heeft de gemeente hem diverse dwangsommen opgelegd.

Om die dwangsommen ook daadwerkelijk te innen, is de gemeente er toe over gegaan om panden van deze verhuurder openbaar te veilen. “Ik heb de gemeente gewaarschuwd. Ze hebben van een zakelijk geschil een persoonlijk geschil van gemaakt. Ja en dan vecht ik terug.”

Deel dit artikel: