Wie was de beste sportman? Welke sportvrouw leverde de beste prestatie? Welk team was werkelijk één eenheid? Welke coach bracht zijn pupil(len) naar een hoger niveau? Van wie mogen we nog veel verwachten in de toekomst? Kortom, wie verdienen de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond 2019? Dat bepaal jij!

Hieronder zie je de genomineerden en jij mag stemmen wie jij vindt dat de awards moeten krijgen. Stemmen kan tot en met 1 februari 2020. Op 10 februari 2020 vindt de uitreiking plaats tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy.


Sportvrouw van het jaar

Marieke Keijser

De toproeister uit Rotterdam pakte na lang blessureleed onder meer het zilver in de lichte dubbel twee, samen met Ilse Paulis, tijdens de wereldbekerwedstrijd in Rotterdam. Op het WK in Oostenrijk deed ze dat dunnetjes over.

Nouchka Fontijn

De Schiedamse behoort al jaren tot de beste bokssters van de wereld. Dit jaar won ze zowel op het EK in Wit-Rusland als op het WK in Rusland de zilveren medaille in de klasse tot 75 kilogram.

Kelly Dulfer

De handbalster uit Schiedam behoort al jaren tot de vaste kern van het Nederlands team. Op het WK in Japan blonk Dulfer uit in de zege op Servië en pakten de ontketende Oranjevrouwen het goud.


Sportman van het jaar

Georginio Wijnaldum

Bij Liverpool won hij onder meer de Champions League, met Oranje plaatste hij zich voor het EK in 2020. Wijnaldum onderscheidde zich niet alleen met tomeloze inzet en diverse doelpunten, maar maakte ook indruk met een statement tegen racisme.

Ranki Oberoi

De para-atleet van Rotterdam Atletiek werd wereldkampioen paralympisch verspringen in Dubai in de categorie T20. Zijn sprong van 7 meter 39 betekende ook meteen een Europees record.

Menno van Gorp

Van Gorp is van een zeldzame klasse in het breakdancen. Op het officieuze WK in India won B-Boy Menno voor de derde keer op rij goud. Op het allereerste officiële WK was Van Gorp afgelopen zomer ook al de beste.


Coach van het jaar

Mark van der Ham

Als bondscoach van de Vlaamse judofederatie heeft Van der Ham een buitengewoon succesvol jaar achter de rug. Zijn pupil Matthias Casse won voor het eerst in jaren een gouden medaille voor België op een EK en daarna nog eens zilver op het WK.

Gertjan van der Linden

Als bondscoach van de Nederlandse rolstoelbasketbalsters won Van der Linden al vele prijzen. Dit jaar voegde hij daar met zijn team goud aan toe op het Europees Kampioenschap.

Henk Fraser

De coach van Sparta Rotterdam leidde zijn ploeg via de play-offs naar promotie, waarna de Kasteelclub voortvarend begon aan het eredivisieseizoen. Inmiddels heeft Fraser zich met zijn manschappen keurig genesteld in de middenmoot.


Ploeg van het jaar

Sliedrecht Sport

Al jaren zijn de volleybalsters van Sliedrecht Sport een klasse apart in Nederland. Dit jaar wonnen ze, net als in 2018, de landstitel, de beker en de supercup.

Sparta Rotterdam

De voetbalclub uit Spangen promoveerde dit jaar naar de eredivisie, nadat in de play-offs werd afgerekend met TOP Oss en De Graafschap. In de eredivisie houdt Sparta zich dit jaar uitstekend staande.

Victoria Squash

Op landelijk niveau behoort de Rotterdamse club al jaren tot de top. Dat werd dit jaar nog maar eens bevestigd, want zowel de mannen als de vrouwen werden kampioen van Nederland.


Talent van het jaar

Yael van Heemst

De judoka uit Krimpen aan den IJssel bereikte dit jaar de eerste plaats op de World Ranking tot 18 jaar, in de klasse tot 70 kilogram. Ze werd onder meer Nederlands kampioen en pakte zilver op de jeugd-Olympische Spelen in Azerbeidzjan.

Darryl Collins

De talentvolle honkballer uit Spijkenisse maakte dit jaar zijn profdebuut in de Minor League in de VS voor de Arizona League Royals. In zijn eerste seizoen als prof werd hij zelfs al eens Player of the Month en hij werd verkozen in het All World Team.

Thomas van Wanrooij

Van Wanrooij is hard op weg de wereldtop te bereiken in het paralympisch zwemmen. Zo boekte hij in de klasse S13 voor slechtzienden mooie resultaten op het WK parazwemmen en zwom hij drie wereldrecords op de korte baan.


Vrijwilliger van het jaar

Nicolien de Wit

Nicolien is al 50 jaar lid bij handbalvereniging Feyenoord Handbal (voorheen Snelwiek). Als vrijwilliger zet ze zich vanaf het begin met tomeloze energie in voor vooral jeugd en G-sport. Haar voormalige werk bij de handbalbond heeft ze inhoudelijk ook vaak succesvol kunnen gebruiken bij de club.

Elza Burg

Elza werkt als vrijwilliger minstens zes dagen per week met enthousiasme en enorme inzet voor korfbalvereniging O.Z.C. Zij is initiatiefnemer van het beweegproject Bootcamp+ en staat daarnaast altijd vrolijk achter de bar. Daar is ze aanspreekpunt voor ouders en leden die hun sportieve prestaties met haar willen delen.

Tom Smulders

Bij gebrek aan een wielervereniging voor niet-topsporters maar wel-fanatieke fietsers, startte Tom, samen met Dennis Hoogeboom, in 2015 met wielerclub CS010. De club bestaat inmiddels uit 300 leden, gestoeld op de visie: 'samen veilig beter worden'. Wethouder Sven de Langen stelde de aanpak van CS010 al als voorbeeld voor de toekomst.


'Leukste Kluppie' van het jaar

Happy Fit Challenge

Happy Fit Challenge biedt niet alleen intensieve bootcamps door kundige en energieke trainers op mooie plekken in Rotterdam, ook worden er regelmatig leuke activiteiten en borrels georganiseerd voor de community. Zo wordt sporten geen moetje maar iets om naar uit te kijken.

HC Delfshaven

Bij HC Delfshaven kan je zijn wie je bent. Sterker nog, je wordt hierin juist uitgedaagd. Het DNA van de hockeyclub zorgt ervoor dat iedereen betrokken is en bijdraagt op een manier die past en kan. Zonder te vragen - maar ook door juist wél te vragen. Je mag zeggen wat je denkt, je wordt geaccepteerd om wie je bent en wat je kunt.

Abdel-kwan Rotterdam

Taekwondo-club Abdel-kwan Rotterdam vormt een spil in de wijk. Maatschappelijke organisaties, welzijn, zorg, gemeente en bewoners weten de club te vinden voor samenwerking en als locatie waar iedereen welkom is. Naast de taekwondo-lessen zet de vereniging zich onder meer in voor huiswerkbegeleiding, bejaarden in een bejaardenhuis in de wijk en taal- en beweeglessen.


Meer dan Sport-award

Volley-Zuid

Een vereniging waar prestatie en gezelligheid hand in hand gaan; van 2e divisie landelijk tot beginnende recreanten en jeugd van 5 tot 15 jaar. Iedereen is welkom bij de club, ongeacht achtergrond, niveau of geaardheid. Volley Zuid biedt meer dan alleen de volleybalsport. Zo is er voor de jongste jeugd de volleybalspeeltuin opgericht en voor senioren die wat geïsoleerder leven is er een breiclub actief in de kantine op drukke thuisdagen.

Marita van den Bulk

Marita zet zich ‘above and beyond’ in voor cliënten van Middin. Zij zorgt ervoor dat bewoners op hun eigen niveau fysiek in beweging komen via een laagdrempelig Beweegplus-programma bij tennisvereniging ltc Plaswijck. Het belang van bewegen en sociaal actief zijn staat heel hoog op de prioriteitenlijst en Marita zorgt dat dit kan. Het vervoer naar de vereniging wordt betaald, en ook de bijdrage voor de begeleiders is geregeld.

Noël Soares Brazão

Noël is oprichter en eigenaar van kickboksschool Team Soares Brazão. Sinds dit jaar trainen wijkagenten uit Pendrecht en Zuidwijk mee met lessen van Noël, die hij geeft aan jonge kinderen. Noël is een rolmodel voor de jongeren, voor hem draait alles om aandacht voor de jeugd en ervoor te zorgen dat zij goed terecht komen. De sportieve en enthousiaste aanwezigheid van de wijkagenten zorgt ervoor dat politie benaderbaar wordt voor de jeugd. Hij traint daarnaast ook G-sporters.


De Sport Awards Rotterdam-Rijnmond is een samenwerking van Rijnmond en de volgende organisaties: