Blindgangers - de bommenkaart
Terugkijken

Blindgangers - de bommenkaart

18 mei 2019 17:19 - 17:30

De bommenkaart van Rotterdam is gepubliceerd. Iedereen kan nu zien welke gebied ‘verdacht’ zijn. Op verdachte locaties is de kans aanwezig dat er nog bommen uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten. In deze aflevering van Blindgangers zie je hoe die bommenkaart tot stand is gekomen en wat het inhoudt als een plek verdacht is. Ook reageren Rotterdammers op de kaart.

Blindgangers

6 juli 2019 17:13 - 17:23 In de serie Blindgangers zie je de verhalen achter de bommenkaart van Rotterdam. Hoe is die kaart tot standgekomen? Wat betekent het als je in 'verdacht gebied' woont of werkt? Hoe wordt onderzocht of er daadwerkelijk een bom ligt? En wat dan? Presentor Marcia Tap zoekt wekelijk het antwoord op die vragen.

Blindgangers

29 juni 2019 17:12 - 17:20 In de serie Blindgangers zie je de verhalen achter de bommenkaart van Rotterdam. Hoe is die kaart tot stand gekomen? Wat betekent het als je in 'verdacht gebied' woont of werkt? Hoe wordt onderzocht of er daadwerkelijk een bom ligt? En wat dan? Presentor Marcia Tap zoekt wekelijks het antwoord op die vragen. In Hoek van Holland zijn de zichtbare resten van de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. In Blindgangers zoeken we naar deze resten, én naar achtergebleven munitie.

Blindgangers - aflevering 5

15 juni 2019 17:12 - 17:20 De nieuwe bommenkaart van Rotterdam is het resultaat van jarenlang uitgebreid onderzoek. Nog tijdens het onderzoek bleek dat er op een verdachte plek bouwwerkzaamheden waren. Dit bouwproject op de Wilhelminapier moest worden stilgelegd voor aanvullend onderzoek. Joost Martens van de gemeente Rotterdam vertelt in deze aflevering van Blindgangers hoe dat destijds is gegaan. Ook gaan we naar wijk Bospolder-Tussendijken, een wijk die op de bommenkaart vrijwel helemaal is aangemerkt als ‘verdacht gebied’. Dat heeft alles te maken met het bombardement van 31 maart 1943, waarbij een groot deel van de wijk verwoest is.

Blindgangers - aflevering 4

8 juni 2019 17:20 - 17:30 Op de bommenkaart van Rotterdam is een aantal verdachte gebieden te zien. Zolang er op die locaties geen werk in de grond wordt gedaan, gebeurt er niets. Maar moet er bijvoorbeeld geheid worden voor nieuwbouw, dan gaan ze onderzoeken. In deze aflevering van Blindgangers zie je hoe dat onderzoek in z’n werk gaat. Ook gaan we naar het havengebied. Hoe gaat het Havenbedrijf Rotterdam om met de locaties die op de kaart het predicaat ‘verdacht’ hebben gekregen?