Het Hart van Rotterdam
Terugkijken

Het Hart van Rotterdam

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21002 12 oktober 2021 17:34 - 17:54

In deze aflevering staan drie topwetenschappers van het Erasmus MC centraal. Zo hebben Roland Kanaar en zijn team dankzij bijzonder krachtige microscopen DNA reparatie eiwitten ontdekt. Vincent Jaddoe leidt al jaren het Generation R onderzoek waarbij Rotterdamse jongeren vanuit de baarmoeder gevolgd worden in hun ontwikkeling. En Femke de Vrij doet psychiatrisch onderzoek op levende hersencellen, gekweekt uit stamcellen. In de rubriek Ondertussen op de Bouw neemt landschapsarchitect Cor Geluk ons mee op een tour door de omgeving van de toekomstige campus.

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21008

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21008

23 november 2021 17:34 - 17:54 Het vele wetenschappelijke onderzoek in het Erasmus MC is natuurlijk uiteindelijk voor de patiënt. Daarom spreken we in de laatste aflevering van Het Hart van Rotterdam drie patiënten. Zo heeft Cynthia vorig jaar een levende levertransplantatie gehad van haar beste vriendin. Nu is ze in verwachting, maar voor de gynaecologische controles rijdt ze toch twee keer per maand vanuit Utrecht naar Rotterdam. En Ramon is pas 17 jaar oud, maar heeft al 43 operaties achter de rug. Binnenkort moet hij vanuit het Sophia naar het 'grote mensen' ziekenhuis, en dat is best spannend. Geert was eigenlijk opgegeven, maar kon meedoen aan een medisch onderzoek naar immunotherapie dat zijn longkanker deed verdwijnen. Die therapie wordt nu op bijna alle longkankerpatienten in Nederland toegepast. En verpleegkundige Ditty van Duijn werkt al 10 tallen jaren in het Erasmus MC, en verzamelt memorabilia voor haar eigen tentoonstelling.
Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21007

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21007

16 november 2021 17:34 - 17:54 In deze aflevering werpen we een blik in de toekomst: Drie studenten vertellen over hun wetenschappelijk onderzoek. Sadaf Soloukey werkt aan een imaging techniek die hersenchirurgen veel meer inzicht geeft. Tevfik Cicek is nog student, maar trekt al de kar voor een onderzoek naar Virtual Reality als oefenmateriaal bij kaakchirurgie. En Daan van Dorst houdt piepkleine stukjes bloedvat levend om in zijn lab te kijken hoe kankermedicatie op het vatenstelsel van de mens van invloed is. In de rubriek Ondertussen op de Bouw neemt TU student Rosalie Moesker de metro en denkt na over de bereikbaarheid van het Erasmus MC in 2050.
Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21006

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21006

9 november 2021 17:34 - 17:54 Een academisch ziekenhuis zorgt voor veel bedrijvigheid in de stad. In deze aflevering van Het Hart van Rotterdam laten drie ondernemers in de zorg zien hoe ze hun onderzoek op de markt willen brengen. Ondertussen is de gemeente hard aan het werk zoveel mogelijk van die ondernemers binnen de stadsgrenzen te houden.
Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21005

Het Hart van Rotterdam - Aflevering 21005

2 november 2021 17:34 - 17:54 Longarts Joachim Aerts blijft, ondanks zijn zwaar zieke patiënten, hoopvol omdat hij met zijn team steeds meer mogelijkheden onderzoekt die naar betere kansen tot genezing leiden. Cardioloog Jasper Brugts is ook bezig met een onderzoek, namelijk een miniscule sensor die in een ader van een hartpatiënt wordt geplaatst, en dan het hele leven van die patiënt metingen door kan geven die ziekenhuisopname kunnen voorkomen. Chirurg Türkan Terkivatan opereert dankzij een robot met drie in plaats van twee armen. In de rubriek Ondertussen op de Bouw loopt Charlotte Meijer met aannemer Peter Ruts mee, die laat zien wat er allemaal komt kijken bij de asbestverwijdering van het oude Dijkzigt.