Dit programma komt niet online beschikbaar.

Rotterdam van Onderen
Terugkijken

Rotterdam van Onderen

Rotterdam van Onderen - Aflevering 22005 16 december 2022 17:18 - 17:34

Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er heel veel te ontdekken in de havenstad. 'Rotterdam van Onderen' neemt je mee naar deze verborgen wereld langs enkele ondergrondse hoogtepunten. In de laatste aflevering maken we de cirkel rond, waar 750 jaar geleden de Dam (kering) in de Rotte ons beschermde tegen het water, daar ligt nu de Willemsspoortunnel. In deze tunnel zit ook een kering (dam) maar dan verstopt in het plafond, die in geval van nood naar beneden kan. Wij waren bij de jaarlijkse testsluiting.Klik op meer informatie om terug te kijken.

Rotterdam van Onderen - Aflevering 22004

Rotterdam van Onderen - Aflevering 22004

9 december 2022 17:18 - 17:34 Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er heel veel te ontdekken in de havenstad. 'Rotterdam van Onderen' neemt je mee naar deze verborgen wereld langs enkele ondergrondse hoogtepunten. Onder de grond wordt vaak gezocht naar bescherming, vooral tijdens de 2e wereldoorlog. In Hoek van Holland zijn er nog veel bunkers bijvoorbeeld en onder het Beurs gebouw (WTC) is er een enorme kelder, waar zich tijdens de razzia van 1944, 16 jonge mannen schuil hielden. Op Zuid zijn we in een ondergronds tramstation, waar graffiti is beschermd tegen de tijd toen deze in 1996 is afgesloten. Klik op meer informatie om terug te kijken.
Rotterdam van Onderen - Aflevering 22002

Rotterdam van Onderen - Aflevering 22002

25 november 2022 17:18 - 17:34 Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er heel veel te ontdekken in de havenstad. 'Rotterdam van Onderen' neemt je mee naar deze verborgen wereld langs enkele ondergrondse hoogtepunten. In Rotterdam stonden vroeger grote gasfabrieken in onder andere Kralingen en Feijenoord. Tegenwoordig zie je daar bovengronds nog maar weinig van, maar onder de grond wordt dagelijks hard gewerkt om met name het (grond)water onder de grond te zuiveren. Putten tot wel 30 meter diepte en ondergrondse garageboxen met honderden filters zorgen ervoor dat het onder de grond schoon wordt, zodat het boven de grond kan gaan bloeien. Klik op meer informatie om terug te kijken.
Rotterdam van Onderen - Aflevering 22001

Rotterdam van Onderen - Aflevering 22001

18 november 2022 17:17 - 17:33 Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er heel veel te ontdekken in de havenstad. 'Rotterdam van Onderen' neemt je mee naar deze verborgen wereld langs enkele ondergrondse hoogtepunten.Het nieuwe seizoen van de populaire serie Rotterdam van Onderen start met archeologie. Wie waren de eerste Rotterdammers? Waar dankt Rotterdam zijn naam aan? En wat heeft dat te maken met de twee reusachtige voeten die op de Binnenrotte staan? In de eerste aflevering staat de geboorte van Rotterdam centraal. Presentator Florian Franken krijgt antwoorden over het ontstaan van Rotterdam van archeoloog Maaike Sier. Vooral de vondst van een 13de-eeuws object tijdens de bouw van de Willemsspoortunnel is bijzonder, legt zij uit. Klik op meer informatie om terug te kijken.