Struikelstenen - aflevering 3
Terugkijken

Struikelstenen - aflevering 3

22 juli 2016 17:28 - 17:48

In de derde aflevering van de vierdelige documentaireserie spreken we met Hans Kemna, oud buurtbewoner en Nederlands eerste casting director. Hij heeft jarenlang in 'de Laan' gewoond en heeft geen idee van wat zich in zijn oude huis afspeelde tijdens de oorlog. Tijdens de plaatsing van de Struikelstenen ontmoet Jack een aantal bijzondere mensen waaronder Ernst van Voolen. Door het oprakelen van zijn familiegeschiedenis is hij zichtbaar geraakt maar vindt ook rust door de Struikelstenen.

Struikelstenen - aflevering 4

29 juli 2016 17:28 - 17:48 In aflevering 4 gaat bewoner van de Meineszlaan Tatjana op zoek naar het verleden van haar huis. Ze komt in contact met Philip Philipse, een familielid van een joods gezin dat in haar huis woonde. Philip was jarenlang violist bij het Rotterdams Philharmonisch orkest en het kleine neefje van Samuel Philipse, ook wel Jacky genaamd. Jacky en zijn grootouders overleefden de oorlog niet en Tatjana en Philip vragen gezamenlijk drie Stolpersteine voor hen aan. Vandaag komt Philip met een koffer vol herinneringen naar Rotterdam. We spreken af in de woning van Tatjana en haar zoontje Isaac, het oude huis van Jacky.

Struikelstenen - aflevering 2

15 juli 2016 17:28 - 17:48 In de tweede aflevering van de vierdelige documentaireserie zien we Raaf Hekkema, buurtbewoner en klassiek saxofonist. We vragen hem om zich muzikaal te verbinden met één van de Struikelstenen. Hij komt met een bijzonder verhaal over zijn moeder, Jarti Notohadinegoro, die de oorlog overleefde. Jack spreek met ze af in de Meineszlaan bij de Struikelsteen van Eva Marieke Koster, een leeftijdgenoot van Jarti, bij wie de geschiedenis een geheel andere wending nam.

Struikelstenen - aflevering 1

8 juli 2016 17:31 - 17:51 In de eerste aflevering van de vierdelige documentaire-serie zien we Gunter Demnig, de ontwerper van de Stolpersteine, eigenhandig, in stilte en met veel respect voor de nabestaanden, de eerste Struikelstenen in de Burgemeester Meineszlaan leggen. Inmiddels legde hij al ruim 50.000 van deze stenen door heel Europa.