In 2015 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd binnengevallen en betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. In Rotterdam werd van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Een grotendeels onbekend verhaal dat uitliep op het verwoestende bombardement. Deze bewogen dagen kwamen de laatste maanden weer tot leven in de voormalige onderzeeboot- loods op Heijplaat. Tot en met 25 oktober 2015 was de tentoonstelling De Aanval een groot succes. De tentoonstelling was een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow.

Bezoekers konden in de tentoonstelling De Aanval deze dagen beleven. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten en een indrukwekkende Heinkel waren in deze bijzondere setting samen gebracht. De strijd om Rotterdam werd vanuit drie perspectieven gepresenteerd: de verwarring bij bewoners, het verzet van Nederlandse militairen én de ervaring van Duitse soldaten.

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van onze stad. Door hier samen bij stil te staan, zorgen we voor onderlinge verbondenheid en een gedeelde geschiedenis. In dit kader, en als afsluiting van het project, is er een remake van de beelden uit de tentoonstelling gemaakt: de Aanval- de documentaire.