BIESBOSCH

Boswachter euforisch: otter na 60 jaar weer gespot in Dordtse Biesbosch

De otter is terug in de Dordtse Biesbosch
De otter is terug in de Dordtse Biesbosch © Webcambeelden Staatsbosbeheer Biesbosch
De Dordtse Biesbosch heeft er een nieuwe bewoner bij: de otter. Boswachter Harm Blom is dolenthousiast, want de otter hoort wat hem betreft in de Biesbosch thuis. Het waterdier keert na meer dan 60 jaar terug in het gebied.
De otter is gespot door wildcamera’s die vrijwilligers vanaf 2014 in de Biesbosch hebben geplaatst.
Blom kan zijn geluk niet op. “Op het moment dat een collega mij belt en zegt: ‘Harm, je moet nu naar je telefoon kijken, er is een beeld van een otter verschenen, is er geen enkele twijfel meer.’ Ik ben als een kind zo blij. Het is een geweldig dier, en zeker in dit landschap van de Biesbosch."

Schuw en 's nachts actief

Natuurliefhebbers hebben lang op de komst van de otter gewacht. "Hij laat zich mooi zien. Zo rustig voor de camera, en niet één keer, maar meerdere keren. Wrijvend met zijn rug over grassprieten. Echt geweldig!"
De gespotte otter in de Dordtse Biesbosch
De otter zelf spotten? Dat wordt lastig: om het dier rust te gunnen, vertelt Blom niet waar de otter is gezien. Als je hem aantreft, dan is dat een kwestie van puur geluk. Het waterdier is schuw en vooral 's nachts actief.

Op eigen kracht

De laatste jaren vonden meerdere otters hun dood op de snelweg richting de Biesbosch. Toch komt de terugkeer van het dier niet uit de lucht vallen.
“Er zijn otters uitgezet in Friesland en die populatie groeit gestaag”, legt Blom uit. “Ze leggen grote afstanden af, zowel door het water als over het land. Hij is hier op eigen kracht gekomen. De Biesbosch is een meer dan mooi leefgebied voor hem.”
De Biesbosch is volgens Staatsbosbeheer bij uitstek geschikt voor de otter omdat er voldoende schuilplekken zijn, net als voedsel en rust.

Uitgestorven sinds 1988

De otter stierf in Nederland in 1988 volledig uit door onder meer verkeersongevallen, de jacht en obstakels in hun leefgebieden. Om de dieren terug te brengen, werden ze in 2002 uitgezet in het Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel.
Daarna dook het dier op in verschillende waterrijke gebieden in onder meer de Vechtstreek, het Groene Hart, in de Gelderse Vallei, Friesland en Groningen. Sinds 2021 is de otter ook meermaals gespot in Amsterdam.

Icoonsoort

Vorig jaar zomer maakte een bezoeker van de Biesbosch een filmpje waar mogelijk een otter op te zien was, tot grote blijdschap van natuurliefhebbers. Deskundigen waren het er echter niet over eens dat het echt een otter was.
Nu is die zekerheid er dus wel. "Het lag in de lijn der verwachting, de spanning nam toe en nu is het eindelijk zover. De otter is terug in de Biesbosch. Deze icoonsoort heeft meer dan een plek verdiend in dit geweldige gebied", aldus Staatsbosbeheer.