LANSINGERLAND

Gemeentes gaan huizen bouwen voor vluchtelingen: dit zijn in onze regio de plannen voor de opvang van Oekraïners

Vincent Karremans
Vincent Karremans © Rijnmond
De regio Rijnmond maakt zich op voor het opvangen van gevluchte Oekraïners. In totaal zijn er in Nederland 25 duizend opvangplekken gecreëerd door de veiligheidsregio's. Daarvan zijn er 2000 in onze regio. Dit is hoe Vlaardingen, Lansingerland en Rotterdam het willen aanpakken.
Een ambitieus plan ligt klaar in de gemeentes Lansingerland en Vlaardingen. Daar wordt gekeken naar langdurige opvang van vluchtelingen. Dat betekent dat mensen niet in een sportzaal of pand van de gemeente worden opgevangen. Je moet juist denken aan het bouwen van kleine, simpele huizen. In samenwerking met alle vijftien gemeenten en de veiligheidsregio starten Lansingerland en Vlaardingen een pilot om te kijken hoe dat type opvang eruit gaat zien.
Pieter van der Stadt is burgemeester van Lansingerland en hij vertelt op Radio Rijnmond over de pilot. Volgens hem gaat het om 1000 tot 1500 mensen die op één locatie worden opgevangen. Die plek moet nog worden gebouwd. Met de pilot moet duidelijk worden of een grote opvanglocatie haalbaar is, wat ervoor nodig, hoe het met maatschappelijk draagvlak zit is en hoe lang het duurt om te bouwen. Over dat laatste zegt Van der Stadt: "Het is de intentie om deze zomer al mensen op te vangen op die manier, al wordt het dan waarschijnlijk wel het eind van de zomer."

Oekraïense wijken

Wat de burgemeester benadrukt: het bouwen van noodwoningen voor vluchtelingen moet niet ten koste gaan van de reguliere woningbouw. "We willen bovenop de al gemaakte bouwplannen bouwen." Daarvoor is hij wel afhankelijk van de bouwsector: zijn er genoeg bouwvakkers? En genoeg bouwmaterialen? De huizen voor vluchtelingen worden wat hem betreft ook gebouwd met het idee dat ze de komende jaren terugkeren naar Oekraïne.
Als het aan de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga ligt worden het Oekraïense wijken of straten. Hoe dat eruit gaat zien? Ook daar is de pilot voor: wat is handig en wat is haalbaar? Het moet van een betere kwaliteit zijn dan caravans en containers. Het gaat volgens Wijbenga niet om een oplossing voor dertig jaar, maar wel voor een paar jaar.
De Vlaardingse burgemeester noemt een terrein vlak bij het station: een braakliggend terrein dat voor nieuwbouw bedoeld is. "Het duurt drie jaar voordat de eerste paal wordt geslagen vanwege procedures. Dan zeggen we nu tegen bouwers: zet daar in twee maanden tijd een paar honderd woningen neer. Het hoeft niet zo mooi en fraai als anders. Dan zouden daar deze zomer duizend Oekraïeners in een wijkje huisvesting kunnen krijgen.

Kleinschalige opvang in Rotterdam

Ook in Rotterdam worden veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Wethouder Vincent Karremans is tevreden hoe de opvang tot nu toe wordt geregeld, vertelt hij op Radio Rijnmond. Dankzij Rotterdammers, instellingen en ondernemers zijn er op dit moment genoeg gemeentelijke opvangplaatsen gerealiseerd, zegt Karremans. "Je merkt dat er veel loskomt vanuit de maatschappij. Daarom staan we er goed voor en kunnen we de stroom aan."
Hoewel Karremans het hartverwarmend vindt dat particulieren hun eigen woonhuis en logeerkamers aanbieden als opvanglocatie, is dat niet de bedoeling. Het gaat om kwetsbare mensen, zegt hij, daar houdt de gemeente liever zicht op. Zo kan een oogje in het zeil worden gehouden met het oog op bijvoorbeeld mensenhandel. Wel benadrukt Karremans dat hij particuliere opvang graag achter de hand houdt, maar pas als het echt niet anders kan.
In tegenstelling tot Van der Stadt heeft Karremans liever kleinschalige opvang van vluchtelingen. Een handjevol per wijk of gemeente, niet iedereen op één plek. "Dat werkte in september en oktober goed met de Afghanen. Omdat het aantal beperkt was per wijk gaat de buurt meedoen." Vluchtelingen worden zo sneller bij de maatschappij betrokken, legt hij uit, en het zorgt voor minder druk op die ene plek waar anders duizenden mensen bij elkaar zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl