FINALE

Ruim 30 jaar na zijn droomwedstrijd tegen Feyenoord blijft Lekbello waanzinnig populair

Artur Lekbello treft een Feyenoord-supporter in het centrum van Rotterdam
Artur Lekbello treft een Feyenoord-supporter in het centrum van Rotterdam © Rijnmond
Wie Albanië in één adem met Feyenoord noemt, komt automatisch uit bij Artur Lekbello. De oud-doelman werd een cultheld van Het Legioen zonder ook maar één duel voor de Rotterdammers te spelen. In 1991 keepte hij voor Partizan Tirana een geweldige wedstrijd tegen Feyenoord, waardoor hij in De Kuip onvergetelijk is geworden.
Straatarm was Albanië in 1991. De schrijnende gevallen gingen de Feyenoord-spelers enorm aan het hart toen zij voor de Europa Cup II naar Partizan Tirana moesten. Ze wisten niet wat ze meemaakten. Dat Feyenoord in de Albanese hoofdstad met 0-0 gelijkspeelde, was slechts bijzaak. De Rotterdammers waren geraakt door wat ze in Tirana aantroffen. Richting de return in De Kuip ontstaat een soort collectieve behulpzaamheid. Zo komt een kledinginzamelingsactie op gang om de mensen in Albanië te helpen.
Ook Bakker Klootwijk deed mee. Zo betaalt de zaak de hotelovernachting voor Partizan Tirana in Rotterdam, ongeveer 5 duizend dollar. Daarnaast wordt de naam van de bakkerij op het shirt van de Albanezen gezet. Daarin keept Lekbello in 1991 misschien wel de wedstrijd van zijn leven. Hij hield eens 'de nul' in Camp Nou tegen FC Barcelona, maar aan zijn wedstrijd in De Kuip bewaart Lekbello de mooiste herinneringen. Ook al verloor Partizan Tirana met 1-0 van Feyenoord.

'Feyenoord in het hart gesloten'

Nog altijd spreekt Lekbello bij veel Feyenoorders tot de verbeelding. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Wanneer we afspreken met de oud-doelman in het centrum van Tirana, gaan Feyenoord-supporters graag met Lekbello op de foto. Hij doet dat met veel plezier. "Bakker Klootwijk zou met deze omvang nu goede zaken doen!", grapt een Feyenoord-fan, wanneer hij met zijn hand over de buik van Lekbello gaat. De Albanees, die het Nederlands uiteraard niet begrijpt, ondergaat het met een glimlach.
Een Feyenoord-supporter die met Artur Lekbello op de foto gaat
Een Feyenoord-supporter die met Artur Lekbello op de foto gaat © Rijnmond
Feyenoord roept mooie herinneringen bij Lekbello op. "Het is mooi om Feyenoord na 31 jaar hier weer te ontvangen", straalt Lekbello, die moeiteloos alle namen van toen kan opnoemen. "De Wolf, Metgod, De Goey, Blinker, Taument, Bosz, Scholten", lacht hij.
Albanië heeft Feyenoord in het hart gesloten, vertelt Lekbello. De club heeft de inwoners van Tirana erg geholpen met hun inzamelingsactie. Ook Bakker Klootwijk dus, maar de naam van de bakkerij is bij Lekbello niet blijven hangen. "Maar inderdaad, een bakkerij! Het waren goede mensen die daar toen werkten."

'Ik zal één van de grootste fans zijn'

Nu komt Feyenoord dus weer naar Tirana, maar dan voor de finale van de Conference League tegen AS Roma. Lekbello kijkt enorm uit naar de wedstrijd op woensdag 25 mei. Ter voorbereiding daarop heeft hij naar wedstrijden van de Italiaanse topclub gekeken. Op basis daarvan denkt Lekbello dat het een pittig karwei voor de Rotterdammers gaat worden.
Maar er liggen volgens de Albanese oud-doelman voor Feyenoord zeker kansen. Het atletische en technische vermogen van de Rotterdammers bevallen hem wel: "Bovendien wint meestal de meest geduldige ploeg de finale. Als Feyenoord voorzichtig en geduldig kan zijn, dan heeft het de beste kans om van AS Roma te winnen."
Artur Lekbello geniet van veel populariteit onder Feyenoord-supporters
Lekbello hoopt dat Feyenoord straks met de Conference League op het podium staat: "We hopen dat Feyenoord een goede wedstrijd speelt. We zijn blij om de club hier te verwelkomen. Als Feyenoord de finale weet te winnen, dan zal ik één van de grootste fans zijn."