EXCELSIOR

Excelsior-supporter Dylan loopt uit bijgeloof een marathon rondom Woudestein voor promotiewedstrijd: 'Dan heb ik er alles aan gedaan!'

Dylan Metselaar is Excelsior-supporter en liep een marathon rondom Woudestein
Dylan Metselaar is Excelsior-supporter en liep een marathon rondom Woudestein © Rijnmond
Dat voetbalsupporters ver kunnen gaan in hun bijgeloof is al langer bekend. Maar Excelsior-fan Dylan Metselaar maakt het wel heel bont. De Vlaardinger liep in de nacompetitie op elke dag dat Excelsior een uitwedstrijd speelde een marathon. Toeval of niet, maar Excelsior won telkens het betreffende uitduel. Daarom liep Dylan zondagochtend vóór de promotiewedstrijd ADO-Excelsior 25 rondjes van 1,8 kilometer rondom Woudestein.
Om 7 uur komt Dylan aangereden bij het Van Donge & De Roo Stadion. Het weer zit niet echt mee: de regen en de zon wisselen elkaar stevig af. Desondanks begint Dylan met veel enthousiasme aan de 42 kilometer en 195 meter rond Woudestein. "Mensen zeggen wel eens dat er een steekje bij me los zit en dat ik ervan houd om mezelf te pijnigen", zegt Dylan met enige zelfspot. "Vandaag is daar een goed voorbeeld van."
Excelsior-supporter Dylan loopt marathon rond Woudestein voor belangrijke promotieduel met ADO
Dylan heeft met Danny van Aalst, ook een Excelsior-supporter een kompaan gevonden om zijn opdracht te vervullen. Danny loopt echter maar een paar rondjes mee. "We zaten in Valkenburg op een terrasje en toen zei ik dat ik in ieder geval een gedeelte mee zou lopen. Je voegt dan de daad bij het woord. Dan ga je het doen ook!", lacht Danny.
Excelsior-supporters Danny van Aalst (links) en Dylan Metselaar (rechts)
Excelsior-supporters Danny van Aalst (links) en Dylan Metselaar (rechts) © Rijnmond
In totaal loopt Dylan ongeveer 45 kilometer rondom het stadion van Excelsior. Dat is iets meer dan een marathon, maar dat maakt voor hem niet uit. "In Gulpen heb ik voor de uitwedstrijd tegen Roda JC een heuvelmarathon gelopen. Toen won Excelsior daar. Vorige week was ik aan het hardlopen en toen dacht ik: ik kan er ook een marathon van maken. Later die avond wonnen we bij Heracles-uit."
De opmerkingen konden daarna niet uitblijven, merkte Dylan. De fervent Excelsior-supporter, die tevens gek op statistieken is, moest dan natuurlijk voor het belangrijke uitduel met ADO Den Haag óók een marathon lopen. "Dan kan ik het niet voor mezelf houden dat ik de marathon toch niet ga lopen als we dan van ADO verliezen", vindt Dylan. "Dan heb ik er in elk geval alles aan gedaan. Ik ben ook zo gek om het in stijl te doen. Dan ren ik maar rondom Woudestein."

'Alles voor ons Excelsior!'

Terwijl Danny al na één ronde afhaakt - "Straks doe ik weer een ronde. Niet normaal wat voor tempo die jongen loopt" - gaat Dylan stoïcijns door met hardlopen. Rond de tiende ronde trekt hij wel een regenjas over zijn Excelsior-shirt aan. De regen kan hem echter niet deren: "Alles voor ons Excelsior!"
Het lopen van marathons is voor Dylan een uit de hand gelopen hobby geworden die in de coronatijd is begonnen. Deze marathon wordt alweer zijn 24e sinds het uitbreken van de pandemie. "Het is mijn zesde marathon van dit jaar", vertelt Dylan, die zijn derde marathon in nauwelijks drie weken tijd rent. "Ik wil iedere maand een marathon lopen. Maar ik had nog wat in te halen voor dit jaar. Ik hoop dat deze marathon na vanavond nóg memorabeler wordt."
ADO Den Haag-Excelsior begint zondag om 18:00 uur en is live te volgen in Radio Rijnmond Sport. Sinclair Bischop zorgt voor het commentaar.
Excelsior-supporter Dylan zou de marathon zondagochtend in elk geval uitlopen. Zijn tijd mocht er zeker ook zijn: 3 uur, 44 minuten en 6 seconden. "Kom op Excelsior, strijden en winnen!", roept Dylan tot slot bij binnenkomst op Woudestein.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl