STUDENTEN

'Het beeld van de luie student heerst, maar een groot deel kan amper rondkomen'

Nathaniel Germain van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR
Nathaniel Germain van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR © Privé-foto
De boodschappen, energierekening, benzine, kleding en de woningmarkt: de prijzen stijgen de pan uit. Veel mensen in onze samenleving hebben het financieel niet breed, onder wie studenten. De Rotterdamse studentenvakbond STUUR is pas net officieel opgericht, maar luidt nu al de noodklok.
Vooral de toenemende energierekening is een probleem. "Alleen het verschil is dat studenten geen recht hebben op de compensatie die de minima wél krijgen. Ook al gaan alle energierekeningen omhoog en hebben ze net zo veel te besteden, dan krijgen studenten geen compensatie om alles te betalen", zegt voorzitter Nathaniël Germain. "Veel huisbazen gooien de huur omhoog, want die energierekening moet ook betaald worden. Daardoor komen studenten in de problemen."
De verwarming in het studentenhuis van Nathaniel
De verwarming in het studentenhuis van Nathaniel © Nathaniel Germain
Er zijn regels voor, maar huisbazen houden zich hier volgens Germain vaak niet aan. STUUR heeft zelfs een meldpunt opgezet. "Studenten weten vaak niet waar ze terecht kunnen als die regels dan geschonden worden", vertelt de voorzitter van de studentenvakbond.

'Trackrecord richting studenten is niet heel positief'

Een student is gemiddeld 50 tot 150 euro meer per maand aan energie kwijt. "Veel studenten kunnen de boodschappen niet meer betalen en moeten meer bij hun ouders eten, omdat ze vaak aan het einde van de maand niet rondkomen", legt Germain uit.
De studenten komen dus niet in aanmerking voor de gift van de landelijke overheid. "De landelijke studentenvakbond heeft al eerder aangegeven dat het gek is. Maar de overheid wilde er niets mee doen. De landelijke vakbond heeft een meldpunt opgezet. Dat hebben we in Rotterdam ook gedaan", zegt Germain. "We hopen dat de overheid van mening veranderd, maar de trackrecord richting de studenten toe is niet heel erg positief."

Schuld op schuld

Zorgen zijn er ook over de kosten van de studiefinanciering door de stijgende rentes. "Vanwege de inflatie lijkt het erop dat de rente van de studieschuld omhoog gaat. Boven de schuld, die je al hebt, komt er nóg meer schuld bij. Ze hebben het al zo moeilijk met een grote schuld."
Volgens Germain lijden de studenten onder prestatiedruk. Ze maken zich zorgen over hun toekomst. "Degene die afstuderen, komen helemaal niet meer in aanmerking voor een hypotheek of slechts een lage. We hebben in de afgelopen vijf jaren veel campagne gevoerd tegen het leenstelsel. De basisbeurs komt eindelijk terug, maar de schuld zullen we moeten betalen van de rente die nog eens op onze schuld komt", zegt Germain.

'Beeld van de student klopt niet'

Bovendien helpt volgens hem het beeld dat mensen van de student hebben ook niet mee: "Er heerst inderdaad een beeld van de luie student die lekker op het terrasje zit, maar verreweg de meeste studenten werken keihard en hebben daarnaast een bijbaantje. Alleen komen ze dan nog steeds niet rond. Als de ouders van studenten niet kunnen bijdragen, dan ben je veertig uur bezig met je studie en sommige studenten hebben een bijbaan van twaalf uur om minder te lenen. Dan moet je soms ook nog eens gaan bijlenen." STUUR doet hard haar best om het beeld van de studenten te veranderen, maar dat beeld is moeilijk te veranderen. "Mensen zijn lastig te overtuigen."
Volgens gegevens van STUUR heeft 80 procent van de studenten een stijgende energierekening. In totaal komt 45 procent van de studenten hierdoor in de problemen. Zij moeten volgens Germain geld bijlenen, van de ouders vragen of zelfs van de spaarrekening halen. "Sommige studenten weten echt niet hoe ze rond moeten komen en stoppen daarom met hun studie", zegt Germain.
Studenten hebben steeds meer moeite om de energierekening te betalen
Studenten hebben steeds meer moeite om de energierekening te betalen © Nathaniel Germain
STUUR hoopt dat de lokale politiek de studenten kan helpen, aangezien de landelijke politiek volgens Germain hier niets aan doet. "Als er écht niks gebeurt, dan moeten we de straat op en demonstreren. Het kan zo niet langer."