ROPARUN

Roparun staat voor ruim 200 teams op punt van beginnen: 'Wij doen mee om kanker te kunnen verslaan'

team 123 C. Steinweg
team 123 C. Steinweg © Rijnmond
Ze staan te trappelen van ongeduld. Zaterdag om 11:30 uur gaan de 200 teams van de Roparun 2022 van start. Ook team 123 C. Steinweg. De groep bestaat uit 22 mensen en gaat alweer voor hun achtste editie van de loop die begint in Enschede en eindigt via de zuidroute in Rotterdam. Stephan 't Hart is de de teamcaptain en kijkt er naar uit om met zijn ploeg de grote afstand af te leggen en geld in te verzamelen in de strijd tegen kanker.
Het meedoen komt voort uit tal van redenen. Dat geldt ook voor het team van 't Hart. "We doen het voor onze sportieve uitdaging, maar ook voor de mensen die er niet meer zijn. Alle mensen die lopen hebben enorm veel enthousiasme om ieder jaar weer af te zien. Wij zetten emoties om in kracht om het te halen."
Frits Friederich is fietser binnen het team en hoopt zoveel mogelijk geld op te halen. "Wij doen mee om kanker te kunnen verslaan. We hopen veel geld op te halen voor dit goede doel, alleen zijn we dit jaar door corona een beetje uit elkaar gegroeid. Daardoor hebben we tot nu toe minder geld op kunnen halen, maar elke euro is er één die we kunnen gebruiken."

De groep

De teamcaptain vertelt hoe het proces gaat van het team samenstellen tot het lopen van de run. "Als de Roparun klaar is, nemen we altijd heel even vakantie. Maar in oktober beginnen we alweer met het team samenstellen, sponsors regelen, regelementen bekijken en zorgen dat je genoeg mensen hebt. Het weer is goed dit jaar en het team is erg gedreven dus we komen er wel doorheen. Ik heb er echt enorm veel zin in."
Een team voor de Roparun bestaat uit veel belangrijke schakels. Zo heeft dit team acht hardlopers en vier fietsers. "Elke kilometer wisselen de lopers en elke twee kilometer de fietsers. In totaal is het ruim 500 kilometer dus het wordt het een pittige tocht", verwacht de fietser.
"Het is vooral ontzettend leuk en spannend om weer te gaan", vervolgt hij. "De voorbereiding is heel goed gegaan. Daar zal het niet aan liggen. We gaan met een bus met goede slaapplekken, een wc en stromend water, dus we komen er de komende drie dagen wel doorheen."

Spanning en spieren

Hij is de teamcaptain en 't Hart vertelt dat dat een hoop zorgen met zich meebrengt. "Je krijgt wel extra stress over je heen, maar het brengt tegelijkertijd ook veel positiviteit. Je hebt mensen die emotioneler zijn dan anderen die bijvoorbeeld zelf ziek zijn geweest en daar moet je de tijd voor nemen om over te praten."
Voor Friederich kan de run niet snel genoeg beginnen. "Ik wilde eigenlijk vorige week al starten met de loop. Als het aan mij had gelegen waren we gisteren al vertrokken."
Om de spieren soepel te houden zijn er ook twee masseurs mee met het team. "Je loopt toch een anderhalve marathon in totaal. Het is wel fijn als de spieren soepel blijven."
Maandag is er van 13.00 uur-18.00 uur een live-radioprogramma die volledig in het teken staat van de Roparun. Deze wordt gepresenteerd door Jesse van Someren. Daarnaast is er ook een Televisie-uitzending van 14.00 uur-17.00 uur, die in handen ligt van presentator Laurence van Ham.